Annons

Ännu ett rekordkvartal för Facebook – aktiekursen faller som en sten

Foto: TT/Jeff Chiu
Facebook växer återigen på alla fronter. Omsättningen ökade med över 50 procent och användarantalet pekar uppåt. Men tillväxttaxten förväntas avta under de kommande kvartalen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

(Di Digital/Silicon Valley) Vi har skrivit det förut, men under de senaste kvartalen har det inte funnits någon hejd på Facebooks tillväxt.

Återigen sprängde bolaget marknadens förväntningar och omsatte över 7 miljarder dollar, motsvarande runt 62 miljarder kronor, under årets tredje kvartal. Det innebär en ökning med över 55 procent jämfört med samma kvartal i fjol.

Liksom under förra kvartalet kom 84 procent av bolagets intäkter från mobilen. I pengar handlade det om 5,7 miljarder dollar, vilket var mer än vad Facebook omsatte totalt under tredje kvartalet 2015.

Vinsten tredubblades under det senaste kvartalet, då intäkterna i mobilen växte snabbare än kostnaderna. I dag har Facebook fyra miljoner annonsörer i nätverket och en halv miljon i Instagram.

Facebook bryter dock inte ut resultatet för Instagram, men användardatan redovisar man och tjänsten Instagram Stories, som lanserades i augusti i år, har snabbt fått över 100 miljoner dagliga användare. Det kan jämföras med till exempel Snapchat som i dag har 150 miljoner dagliga användare. 

Det totala antalet aktiva användare på Facebook per månad är nu 1,79 miljarder, vilket är en bit över förväntade 1,75 miljarder för kvartalet. Man nådde även en ny milsten, med över en miljard aktiva användare i månaden som bara använder det sociala nätverket i mobilen.

"Vi gjorde ännu ett bra kvartal. Vi gör framsteg med att sätta video först i alla våra appar och med att genomföra saker i linje med vår tioåriga teknikplan", kommenterade Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg resultatet.

Trots starka kvartalssiffror från Facebook sjönk aktiekursen först med runt 1 procent i efterhandeln, för att sedan återhämta sig snabbt. I skrivande stund pekar den dock rejält nedåt igen med nära 8 procent.

I samband med kvartalsrapporten flaggade Facebook för att bolagets rekordtåg i tillväxttakt kommer att avta under innevarande kvartal och fortsätta nedåt under 2017. 

Läs också: Facebooks vd hyllar Luleå

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies