Annons

Anställda larmar om omfattande snusk på Mathem

Mathems vd och grundare Tomas Kull (t.h.) tillsammans med den tidigare styrelseledamoten Jakob Tolleryd.
Mathems vd och grundare Tomas Kull (t.h.) tillsammans med den tidigare styrelseledamoten Jakob Tolleryd. Foto: Jesper Frisk
Den digitala matbutiken Mathem har sett en explosiv tillväxt under de senaste åren. Nu vittnar dock flera anställda om dålig livsmedelshantering och usla arbetsförhållanden, rapporterar Aftonbladet.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Mögel, varma kylbilar och personal som tvingas kissa och byta mensskydd i anslutning till matkassar som ska levereras till konsumenter. Så ser situationen ut på Mathem, vittnar 16 tidigare eller nuvarande anställda till Aftonbladet.

Mathem är tillsammans med Linas Matkasse den största digitala matbutiken på den svenska marknaden. Bolaget omsatte i fjol drygt 1 miljard kronor, men med en växande förlust på 168 miljoner kronor. 

Enligt de anställda kan varorna få stå ute i rumstemperatur i flera timmar. Maten ska också ha varit i kontakt med damm, larver, fåglar och mögel. Det ska dessutom ha funnits utgångna produkter på hyllorna i Mathems lager, enligt vittnena.

Mathems vd Tomas Kull förnekar dock att bolagets livsmedelshantering skulle vara undermålig.

”Det där stämmer inte. Jag går ju själv runt här hela tiden och tittar”, säger han till Aftonbladet.

När Aftonbladet besöker Mathems lager visar det sig dock att temperaturen i budbilarna flera gånger överstigit 20 grader under den varma sommaren.

Läs mer: Många vill klicka hem maten efter semestern – jackpott för Mathem och Axfood 

I går kväll skickade Tomas Kull och Mathem ut ett mejl till sina kunder, som Di Digital också tagit del av, där han skriver att företaget undersöker vad som gått snett med kylan i bilarna. 

Han poängterar samtidigt att företaget har klarat alla kontroller från Livsmedelsverket och den aktuella miljöförvaltningen utan avvikelser, men väljer trots det att starta en egen granskning. 

Arbetsmiljön ska också vara mycket dålig, enligt de anställda. Situationen bekräftas av två fackföreträdare på Mathem.

”De behandlar sin personal som utbytbara robotar egentligen”, säger det tidigare skyddsombudet Peter Boucher till Aftonbladet.

Aftonbladet berättar att anställda tvingats kissa eller byta mensskydd i lastbilarna på grund av det pressade tidsschemat. 

”Jag känner till att kollegor har kissat i flaket. Det beror naturligtvis på de rastförhållanden som vi har, som gör att det är svårt att uppsöka toalett”‚ säger Franz Binette, skyddsombud på Mathem, till tidningen.

Grundaren och vd:n Tomas Kull bekräftar att han har kännedom om minst ett tillfälle där en person tvingats uträtta sina behov i lastbilen. 

”Vi lägger ut raster i körschemat. Men vi har haft utmaningar där förarna hamnat i trafikköer och känt att de måste köra ikapp”, säger han till Aftonbladet.

Di Digital kunde nyligen berätta att Mathem i snitt betalar 23 000 kronor i månadslön till sina anställda, enligt årsredovisningen för 2017.

Huvudägare i bolaget är riskkapitalbolaget Verdane, den danske e-handelsinvesteraren Anders Holch Ovlsen, grundarna Tomas och Karolin Kull samt H&M:s vd Karl-Johan Persson.

Läs mer: Matkassarna bromsar – men lösplock lyfter e-handeln 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies