Annons

Apokalyps vid Stureplan medan opportunister frodas

Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.
Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.
Andningsmasker på influerarnas ansikten, svenske miljardärens flygbolag går mot konkurs – tomt vid Stureplan men fullt i Google Hangouts i spåren av Corona, konstaterar Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Morgonmöte med reportrarna. ”Läget med alla i dag? Vad har vi på gång?” Sedan avstämning med de andra cheferna om vad vi gör nu. Fortsatta diskussioner under dagen. Kort inhopp i tv med Ekonomistudion. Vi publicerar artiklar som aldrig förr och nyhetstempot är galet högt. Snart dags för fredagsfika där vi inte pratar om jobb och lägger bort telefonen.

Träning efter jobbet. Aw med kompisar. På helgen Valkyrian på Operan, rave, brunch med bästa vännerna och storhandling inför veckan.

Fast nu sker allt detta i mitt vardagsrum och via nätet. En dryg vecka har nu gått med social distansering för att minska spridningen av corona. Vi pratar över video, chattar och kollar på interaktiva live-strömningar. En positiv tanke är i alla fall att den digitala utvecklingen får en rejäl skjuts.

Många techbolag är redan vana vid distansarbete. Kolleger på andra orter jublar över att de nu får en bättre överblick. På Izettle ska de till exempel köra en videochatt som är igång hela tiden och som de kallar för ”kaffemaskinen”. Just det där spontana utbytet är något jag verkligen saknar.

Vi extroverta studsbollar är nog en högriskgrupp i detta sociala experiment. För att inte bli galen bröt jag isoleringen i onsdags och slöt upp med en vän vid Stureplan. Det absurda i glädjen att få ett glas vin och se en tomat (undviker mataffärer nu). 

Apokalypsstämning när vi var ensamma i baren på Sturehof. Affärsfolket brukar trängas på Riche, men nu var det glest och ett rött skynke avgränsade halva lokalen. Kanske är det sista råbiffen, ostronen och champagnen på ett tag nu. En större krog i närheten som brukar ha hundratals gäster på en kväll hade häromdagen två.

Toppekonomen och AP-fondschefen Kerstin Hessius ord om att världsekonomin riskerar hamna i depression lade sig som en våt filt: ”Vi har 11 september varje dag.” När vi inte vet spelreglerna är det svårt att agera. Fick höra en del historier under uppväxten om hur mycket vi förlorade under Krügerkraschen. Och för många akitesparare känns nog detta som som 1929. 

Samtidigt imponerar entreprenörernas drivkraft. Kreativiteten spirar. Nätmataffärer, nätapotek och nätläkare går för högvarv och nyanställer. Bolag snabblanserar digitala versioner. Nu kan du först få kontakt med veterinären eller tandläkaren via mobilen. Gigjobbare passar barnen om skolan är stängd eller hämtar mat.

Laganda och ledarskap behövs ännu mer i tider av hemjobb. En företagare suckade djup när han berättade att hans personal knappt svarade. En annan visade upprört en skärmdump från en chatt där anställda tipsade varandra hur de kunde sjukskriva sig och få ersättning. Inte lika kul med hemester den dagen man står utan jobb.

Det är nu agnarna skiljs från vetet. De som kämpar hårt och tar kloka beslut blir vinnare på sikt. Rea på onoterade bolag, konsolideringar och tvångsförsäljningar. För den som har resurser kommer det gå att göra klipp.

Andningsmask – vårens heta accessoar

Lite oklart hur mycket användning jag kommer att få av min säkerhetsklassade andningsmask framöver. Men några som gjort stor affär av sina masker är svenska Airinum. Deras moderiktiga masker sålde snabbt slut i början av året. Nu kommer snart en leverans på 10 000 nya, men som väntas gå åt på några dagar. 

Prylen verkar ha fallit rätt i tiden hos influerare. Bland andra modeikonen Marc Jacobs och Hollywoodstjärnan Gwyneth Paltrow stoltserar i Airinummasker.

Länk till instagram

Vem vill bli miljardär?

”Om du vill snabbt vill bli miljonär, starta med en miljard och grunda ett nytt flygbolag”, sa affärsmannen Richard Branson en gång i tiden. En som kanske kan känna igen sig i det är Minecraft-miljardären Jakob Porsér. Som medgrundare till Mojang blev han stenrik efter försäljningen till Microsoft. Reklamaren David Girhammar hade tidigare konsultat på Mojang. Hans flickväns familj hade tydligen ett flygbolag i Albanien som kommit på trångmål. På något sätt lyckas Girhammar övertyga Porsér att ta över bolaget. Med bas i Italien och 200 anställda står nu Ernest Airlines på randen till konkurs.

Läs mer: Svenske miljardärens flygbolag har lagt ned i corona-drabbade Italien

Markus Villigs skapelse Bolt har tidigare värderats till 14 miljarder och riskerar drabbas av krisen. Senaste månaden har Ubers aktie tappat med nästan 50 procent.
Markus Villigs skapelse Bolt har tidigare värderats till 14 miljarder och riskerar drabbas av krisen. Senaste månaden har Ubers aktie tappat med nästan 50 procent. Foto: Josefine Stenersen

Taxiappar i frontalkrock

Mobilitetsbranschen drabbas hårt när färre rör på sig i städerna. Åkte i förra veckan med en Uber-chaufför som höll på att avveckla. Så vår reporter Henrik Ek gjorde en koll – enligt branschen hade åkningarna rasat med 35 procent, men Uber och Bolt hävdade att det var ”business as usual”. Det utlöste ett ramaskri bland chaufförer: ”Jag hade 4 körningar på 12 timmar i går”, berättade en.

Läs mer: Förare flaggar för tvärnit – taxiappen svänger efter nya uppgifter

Samsung-utmanaren var en Samsung

Svensken vd:n Olof Gustafsson trubbel med att sälja mobiler med den colombianske knarkkungen Pablo Escobars märke forsätter. Han har hävdat att han sålt över tusen telefoner sedan lanseringen i december. Vi har tidigare berättat att Klarna anade oro och stoppat betalningarna.

Den nya modellen modellen Escobar Fold 2 har marknadsförts på sajten RIP Samsung i sällskap med lättklädda modeller. Men allt är inte guld som glimmar. Skrapar man på ytan visar det sig att telefonen är en Samsung Galaxy Fold.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer