Annons

Apotea-grundarna går in i budbolaget Airmee

Apoteas vd och grundare Pär Svärdson är numera delägare i frakttjänsten Airmee.
Apoteas vd och grundare Pär Svärdson är numera delägare i frakttjänsten Airmee. Foto: Joey Abrait
I fraktkriget som pågår inom svensk e-handel är Airmee en av expressleverantörerna. Nu framkommer det att apoteksjätten Apoteas grundare har investerat i startupbolaget.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Marknaden för så kallade ”last mile”-leveranser i Sverige blir allt hetare.

Flera unga bolag erbjuder frakt direkt hem till e-handelskunder för relativt låga priser. Tiden från e-handelslagret till slutkundens dörr kan vara så kort som sex timmar. Hos vissa e-handlare är tjänsten till och med gratis.

Den senaste transaktionen på området skedde nyligen i startupbolaget Airmee (NTL), som hjälper kunder som Apotea (NTL), Mio och Mall of Scandinavia med snabba leveranser som går att spåra i realtid via kundernas telefoner.

I en nyemission tog bolaget in 38 miljoner kronor från nya ägare som Alfvén & Didriksson, Spotify-miljardären Felix Hagnö och Sven Hagströmers investmentbolag Creades.

Läs mer: Hagströmer tar upp kampen med Stenbeck – går in i Airmee 

Det finns dock flera ägare som vars namn inte framkom när affären blev känd. Bland dessa finns Laulima, ägarbolaget som kontrolleras av grundarna till Adlibris och Apotea.

Alltså har grundarna av Apotea – med vd:n Pär Svärdson i spetsen – investerat i en av nätapotekets leverantörer.

”Vi fick in många entreprenörer, utöver riskkapitalbolagen. Det är vi nöjda med”, säger Julian Lee, Airmees vd, som inte vill kommentera ägarlistan ytterligare.

Airmee grundades 2015 och omsatte några hundra tusen kronor under 2017. Bolaget erbjuder gratis leveranser via just Apotea, som ska ha omsatt 2 miljarder kronor under 2018.

Även Meds (NTL), ett konkurrerande nätapotek, erbjuder leveranser i Stockholmsområdet via Airmee där budet är framme inom två till fyra timmar. Hos Meds kostar det dock 39 kronor.

Det är inte första gången som kretsen kring Apotea investerar i en frakttjänst. Sedan tidigare är Pär Svärdson, Apoteas vd och största ägare, delägare i såväl Instabox som Budbee (NTL). Båda dessa erbjuder också konstadsfri frakt via Apotea.

Budbee, en direkt konkurrent till Airmee, har även Kinnevik, H&M-chefen Karl-Johan Persson, Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski och Ryska postens grundare Daniel Pilotti som aktieägare.

Di Digital har sökt Pär Svärdson, storägare i Laulima.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer