Annons

Apoteas grundare: Miljardvärderingen är låg

Pär Svärdson är vd för Apotea.
Pär Svärdson är vd för Apotea. Foto: Jesper Frisk
Nätapoteket Apotea värderas till drygt 2,4 miljarder kronor sedan Sven Hagströmers köpt in sig. Det är ett lågt pris, enligt Apoteas vd och grundare Pär Svärdson. ”Jag skulle inte göra en exit på den här värderingen”, säger han.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Sveriges okrönta e-handelskung, Pär Svärdson, kan lägga ytterligare en succé till handlingarna. Under fredagen kunde Di Digital rapportera att Sven Hagströmers investmentbolag Creades (NTL) köper 4,9 procent av aktierna i hans nätapotek Apotea (NTL) för 120,5 miljoner kronor.

Läs mer: Sven Hagströmer storköper i Apotea 

Investeringen innebär att Apotea värderas till hela 2,4 miljarder kronor. 

”Det är klart att det är roligt. Det är en kvalitetsstämpel när kompetenta personer sätter en bra värdering på ens bolag”, säger Apoteas vd och grundare Pär Svärdson.

Säljaren av aktieposten är flera befintliga ägare. 

Den största posten, motsvarande 2,5 procent, har sålts av Erik Lindgren, som investerade tidigt i bolaget. Även Anders Eriksson, en annan tidig investerare, har sålt aktier, motsvarande 1 procent av bolaget. Vd Pär Svärdson uppger att han sålt aktier privat på motsvarande en halv procent av bolaget och att grundarnas ägarbolag Laulima sålt aktier på motsvarande en procent av Apotea. 

Läs även: Avito-grundarna går in i Apotea 

Storägarna Sjätte AP-fonden, Ernström & C:O och Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert har valt att behålla sina andelar. 

”Jag tror att Creades gör en jättebra affär. Jag skulle inte göra en exit på den här nivån. Vi är bara i början av Apoteas resa”, säger han.

Läs mer: Grundare säljer storpost i nätapoteket Apotea

Pär Svärdson kontrollerar enligt egen utsago cirka 55 procent av Apotea via en mindre del direktägda aktier, samt ägarbolaget Laulima, som han äger ihop med de övriga fem i Apoteas grundarteam. (Ordet ”Laulima” betyder ungefär ”jobba tillsammans” på hawaiianska.)

Teamet bakom Laulima var tidigare kända för att ha byggt upp nätbokbutiken Adlibris, som såldes till Bonnier 2011. De gick sedan vidare till att ta över nätapoteket Familjeapoteket, som ägdes av Sjätte AP-fonden. Bolaget stöptes om och lanserades 2012 som Apotea.se.

Apotea omsatte 970 Mkr under 2016 och hade en vinst på 15 Mkr.

”2017 hoppas vi omsätta 1,4 miljarder kronor, med en vinst på 64 Mkr”, säger Pär Svärdson.

Han har även investerat i solcellsbolaget Solkompaniet när bolaget tog in 11 Mkr i slutet av förra året.

Vid sidan av Apotea investerar Laulima i en rad andra verksamheter, bland annat inom e-handeln. Bland investeringarna kan nämnas Babyland.se, Happyyachting.com, Delitea.se samt en finsk jaktsatsning som ännu inte är lanserad.

Fotnot: NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en öppen användargenererad databas med investerarna och bolagen på den nordiska techscenen. Är du med i NTL? Sök på ditt bolagsnamn och håll din profil levande.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer