Annons

Apoteksutmanaren fyller på kassan igen – närmar sig värdering på en halv miljard

Meds medgrundare Joanna Elmes och Björn Thorngren.
Meds medgrundare Joanna Elmes och Björn Thorngren. Foto: Press.
Nätapoteket Meds tar in 150 miljoner kronor. Pengarna ska främst användas till marknadsföring – för att konkurrera med statliga Apoteket. ”Det är vi mot staten och kapitalet”, säger Meds vd Björn Thorngren, som inte utesluter en börsnotering inom några år.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Meds lanserades under våren 2018 med ett erbjudande om supersnabba leveranser. Då tog bolaget in 44 miljoner kronor som en grundplåt, för att i början av 2019 fylla på kassan med ytterligare 50 Mkr.

Men det räckte inte där. Nu har Meds säkrat ännu ett kapitaltillskott på totalt närmare 150 Mkr, visar handlingar från Bolagsverket.

”Rundan var väldigt övertecknad, vi är mycket stolta och nöjda med intresset”, säger nätapotekets vd och medgrundare Björn Thorngren.

De tre största investerarna i rundan är Club Network Investments (som drivs av Erik Ejerhed, Jesper Almkvist och Kim Johnsson), familjen Wattins riskkapitalbolag Inbox Capital samt Anicuras tidigare vd Peter Dahlberg. 

Några andra delägare i bolaget är Leo Vegas två grundare Robin Ramm-Ericson och Gustaf Hagman, tillsammans med Spotify-miljardären Felix Hagnö.

Jag utesluter inte att vi finns på börsen inom några år.

Pengarna ska främst användas till marknadsföring. 

”Det är vi mot staten och kapitalet. Statens bolag heter Apoteket i bestämd form som om de fortfarande hade monopol ”, säger Björn Thorngren.

Han nämner också att konkurrenten Apotek Hjärtat har ett starkt varumärke i ryggen i form av ägaren Ica.

”Därför måste vi bygga ett starkt varumärke med bra kännedom. Vi investerar mer online än konkurrenterna, så vi får så mätbar media som möjligt”, säger Björn Thorngren och fortsätter: 

”Vi ska även investera i produktutveckling. Vi kommer att släppa en nyhet snart och gick precis ut med vårt samarbete med Kry, där vi har integrerat våra plattformar.”

Läs mer: Kry integrerar nätapoteket Meds i appen

Meds vd är nöjd med det nya riskkapitalet, men utesluter inte att ta in mer pengar i framtiden. 

”Vi känner oss trygga med att det här kommer att räcka ett bra tag framöver. Men det viktiga är att bli en av största aktörerna i en väldigt stor marknad, så att ta in mer pengar i framtiden är inte uteslutet. Men det här är en rejäl summa som kommer läggas på en aggressiv satsning”.

2019 ser Meds ut att omsätta runt 100 Mkr, enligt Björn Thorngren. I början av året hävdade han att en försäljning under precis denna summa skulle vara ”ett fiasko”.

Läs mer: Nätapoteket Meds: ”Besviken om vi säljer för under 100 miljoner” 

I jämförelse omsatte Apotea, Sveriges största nätapotek som drivs av stjärnentreprenören Pär Svärdson, 2,1 miljarder kronor under 2018.

Det har spekulerats om att Meds redan sneglar mot en börsnotering. Björn Thorngren dementerar dock att det är aktuellt i nuläget, men utesluter det heller inte på ett par års sikt.

”Vi får se vad som är bäst i framtiden. Vi har sagt till våra investerare att det kommer att bli någon form av möjlighet till en exit, så de inte sitter inne i all framtid. Men sen om det blir börsen, det vet jag inte”, säger han.

Meds värderas nu till 420 Mkr, med det nya kapitalet inräknat.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer