Hoppa till innehållet

Apoteksutmanaren fyller på kassan igen – närmar sig värdering på en halv miljard

Nätapoteket Meds tar in 150 miljoner kronor. Pengarna ska främst användas till marknadsföring – för att konkurrera med statliga Apoteket. ”Det är vi mot staten och kapitalet”, säger Meds vd Björn Thorngren, som inte utesluter en börsnotering inom några år.

Meds medgrundare Joanna Elmes och Björn Thorngren.
Meds medgrundare Joanna Elmes och Björn Thorngren.Foto: Press.

Meds lanserades under våren 2018 med ett erbjudande om supersnabba leveranser. Då tog bolaget in 44 miljoner kronor som en grundplåt, för att i början av 2019 fylla på kassan med ytterligare 50 Mkr.

Men det räckte inte där. Nu har Meds säkrat ännu ett kapitaltillskott på totalt närmare 150 Mkr, visar handlingar från Bolagsverket.

”Rundan var väldigt övertecknad, vi är mycket stolta och nöjda med intresset”, säger nätapotekets vd och medgrundare Björn Thorngren.

De tre största investerarna i rundan är Club Network Investments (som drivs av Erik Ejerhed, Jesper Almkvist och Kim Johnsson), familjen Wattins riskkapitalbolag Inbox Capital samt Anicuras tidigare vd Peter Dahlberg. 

Några andra delägare i bolaget är Leo Vegas två grundare Robin Ramm-Ericson och Gustaf Hagman, tillsammans med Spotify-miljardären Felix Hagnö.

Jag utesluter inte att vi finns på börsen inom några år.

Pengarna ska främst användas till marknadsföring. 

”Det är vi mot staten och kapitalet. Statens bolag heter Apoteket i bestämd form som om de fortfarande hade monopol ”, säger Björn Thorngren.

Han nämner också att konkurrenten Apotek Hjärtat har ett starkt varumärke i ryggen i form av ägaren Ica.

”Därför måste vi bygga ett starkt varumärke med bra kännedom. Vi investerar mer online än konkurrenterna, så vi får så mätbar media som möjligt”, säger Björn Thorngren och fortsätter: 

”Vi ska även investera i produktutveckling. Vi kommer att släppa en nyhet snart och gick precis ut med vårt samarbete med Kry, där vi har integrerat våra plattformar.”

Läs mer: Kry integrerar nätapoteket Meds i appen

Meds vd är nöjd med det nya riskkapitalet, men utesluter inte att ta in mer pengar i framtiden. 

”Vi känner oss trygga med att det här kommer att räcka ett bra tag framöver. Men det viktiga är att bli en av största aktörerna i en väldigt stor marknad, så att ta in mer pengar i framtiden är inte uteslutet. Men det här är en rejäl summa som kommer läggas på en aggressiv satsning”.

2019 ser Meds ut att omsätta runt 100 Mkr, enligt Björn Thorngren. I början av året hävdade han att en försäljning under precis denna summa skulle vara ”ett fiasko”.

Läs mer: Nätapoteket Meds: ”Besviken om vi säljer för under 100 miljoner” 

I jämförelse omsatte Apotea, Sveriges största nätapotek som drivs av stjärnentreprenören Pär Svärdson, 2,1 miljarder kronor under 2018.

Det har spekulerats om att Meds redan sneglar mot en börsnotering. Björn Thorngren dementerar dock att det är aktuellt i nuläget, men utesluter det heller inte på ett par års sikt.

”Vi får se vad som är bäst i framtiden. Vi har sagt till våra investerare att det kommer att bli någon form av möjlighet till en exit, så de inte sitter inne i all framtid. Men sen om det blir börsen, det vet jag inte”, säger han.

Meds värderas nu till 420 Mkr, med det nya kapitalet inräknat.

Innehåll från Exclusive NetworksAnnons

Upptäck framtidens datalagring med Cloudian

Cloudian omdefinierar datalagring med innovativa lösningar som hanterar ostrukturerad data i stor skala, så att organisationer kan dra största möjliga nytta av denna värdefulla tillgång. Med ett öga på framtiden prioriterar Cloudian säkerhet, enkel skalbarhet och sömlös integration med populära AI- och dataanalysverktyg.

I takt med att mängden digital information ökar ställs allt fler företag inför utmaningen att effektivt hantera och utvinna värde ur ostrukturerad data som bilder, dokument och maskindata. Cloudians främsta mål sedan företaget grundades 2011 har varit att tillhandahålla innovativa och skalbara datalagringslösningar, vilket har blivit allt mer relevant med den exponentiella tillväxten av data som genereras av AI-applikationer, arbetsbelastningar för dataanalys och IoT-enheter (Internet of Things). Cloudians flaggskeppsplattform HyperStore erbjuder nästa generations S3-kompatibla objektlagring och skapar ett effektivt, AI-optimerat data lake-ekosystem. Halvor Evensen, Regional Sales Manager för Norden och Baltikum, kommenterar:

– Ostrukturerad data, som inte följer en specifik modell eller ett specifikt format, utgör en stor del av all data som skapas idag. Dess värde förblir dock ofta outnyttjat på grund av svårigheter med hantering och analys. Det är viktigt att företag förstår de möjligheter som dagens dataexplosion innebär. Cloudians lösningar är inte bara utformade för att skydda information utan också för att ge organisationer möjlighet att utnyttja denna data för innovation och tillväxt.

Säkerhet och skalbarhet: Cloudians löfte

Cloudians plattform har blivit känd för sin förmåga att hantera stora datamängder och för sitt fokus på säkerhet. Erkänd för sin robusta hantering av massiva datauppsättningar, prioriterar Cloudian säkerhet med funktioner som datakryptering och nyckelhantering, tillsammans med S3 Object Lock för att skydda data mot ransomware genom att göra den oföränderlig. Denna säkerhetsnivå, kombinerat med plattformens skalbarhet, har lett till att flera statliga och offentliga organisationer i Europa har valt Cloudian som en lösning. Halvor fortsätter:

– Säkerhet är hörnstenen i allt vi gör. Våra kunder värderar möjligheten att behålla full kontroll över sina data, samtidigt som de också kan skalas upp vid behov.

Lösningar för den moderna digitala eran

Cloudian fokuserar på att möta behoven hos större företag som står inför utmaningen att hantera omfattande datamängder på ett sätt som är både effektivt och kostnadseffektivt. Genom att noggrant lyssna och anpassa sig till varje organisations unika krav har Cloudian etablerat sig som en tankeledare inom datalagring, alltid med målet att förenkla komplexiteten i den digitala världen

– Genom att anamma rätt strategier för datalagring kan företag inte bara skydda sin mest värdefulla tillgång - data - utan också omvandla den till en katalysator för innovation och tillväxt. Vårt mål är att hjälpa stora organisationer att navigera i datalagringslandskapet med våra skräddarsydda lösningar, avslutar Halvor.

 

 

Mer från Exclusive Networks

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Exclusive Networks och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera