Annons

Skattesmäll för Apple i Norden – får betala dyrt

Apple har i flera år redovisat för låga intäkter i Norden.
Apple har i flera år redovisat för låga intäkter i Norden. Foto: TT.
Apple har under en treårsperiod bokfört för låga intäkter i Norden. Nu betalar techjätten in 396 miljoner kronor i uteblivna skatter till myndigheter i Sverige och Danmark.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Apple drabbas av en skattesmäll i Norden. Techjättens svenska dotterbolag tvingas betala in drygt 396 miljoner kronor i skattekostnader jämte ränta. Det framgår av handlingar från Skatteverket och årsredovisningar som Di Digital tagit del av.

Upptaxeringen berör Apple Aktiebolag, som i huvudsak sysslar med supporttjänster och marknadsföringsinsatser för hårdvarujättens räkning i Norden. Bolaget med 274 anställda har sitt säte i Sverige – men arbetar även i Danmark, Finland och Norge genom filialer.

Mellan 2014 och 2017 har Apple bokfört för låga intäkter i regionen, enligt dokumenten, och därmed betalat för lite i bolagsskatt.

”De har kommit in med en omprövning, en egen korrigering, i efterhand. Apple har höjt sin beskattningsbara inkomst för dessa tre år. Skatteverket godtog sedan deras begäran”, säger Karin Hjelmberg, handläggare på Skatteverket.

Hon uppger att Skatteverket inte kan ge några fler detaljer om ärendet, till exempel varför Apple valt att höja sina intäkter, eftersom omprövningsansökan omfattas av sekretess.

Likt många andra amerikanska techjättar tar Apple Aktiebolag inte betalt direkt från svenska kunder, som till exempel köper en ny Iphone eller Macbook, utan ersätts av andra bolag inom koncernen. 

Kravet mot bolaget är uppdelat hos skattemyndigheterna i både Sverige och Danmark. Smällen innebär att Apples totala skattekostnader kraftigt steg till drygt en halv miljard kronor under 2018, enligt årsredovisningen, från cirka 110 Mkr året innan. 

Trots detta försämrades vinsten på sista raden enbart marginellt till 333 Mkr i fjol. Omsättningen uppgick samtidigt till 1,5 miljarder kronor. 

De fysiska butikerna drivs av ett annat bolag, Apple Retail Sweden AB. 

Di Digital har sökt Apple, som inte återkommit med svar om upptaxeringen.

Läs mer: Apple vill sälja – ger upp i kampen om Kungsträdgården 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer