Annons

Apples kassako fortsätter att tappa – aktien går upp

Apple-loggan och bolagets vd Tim Cook.
Apple-loggan och bolagets vd Tim Cook.
Förväntningarna var låga när Apple redovisade sitt senaste kvartal på tisdagskvällen svensk tid. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Apple vände trenden med nedåtgående omsättning under det senaste kvartalet med en tillväxt på en procent. Intäkterna landade på 53,81 miljarder dollar, motsvarande runt 515 miljarder svenska kronor. Det kan jämföras med förväntningarna på 53,35 miljarder dollar (enligt Bloombergs konsensus).

Vinsten uppgick till 2,18 dollar per aktie, vilket var högre än väntade 2,10 dollar. Totalt gick nettovinsten ner med nära 13 dollar jämfört med samma kvartal i fjol.

För Iphone-försäljningen leverade bolaget sämre än förväntat, och tappade dryga 12 procent. Kassakon står fortfarande för en stor del av bolagets intäkter och drog in nära 26 miljarder dollar under perioden.

Hur Apples försäljning går i Kina är en avgörande faktor för analytiker. Där gick intäkterna ner något under kvartalet, med strax över 4 procent. Det var dock inte en lika dramatisk nedgång som under årets första kvartal då man tappade 22 procent.

Samtidigt går konkurrenten Huaweis försäljning upp i Kina.

Läs också: Huawei slår rekord i Kina – säljs som ”det patriotiska valet” 

Det viktiga området med tjänster som Apple satsar mycket på, som prenumerationstjänsterna Apple Music och Icloud, ökade med 12 procent. 

Även försäljningen i kategorin där den smarta klockan Apple Watch och de trådlösa hörlurarna Airpods ingår gick upp med hela 48 procent.

Marknaden var också uppmärksam på prognosen för den viktiga perioden som just nu pågår, då Apple i september enligt tradition tros släppa en ny Iphone. Apple spår en omsättning på mellan 61 och 64 miljarder dollar under årets tredje kvartal, jämfört med väntade 61 miljarder dollar.

I samband med kvartalssiffrorna kommenterade Apples vd Tim Cook uppköpet av Intels avdelning för modem till smarta mobiler. Om affären på 1 miljard dollar går igenom är det den näst största Apple har gjort. 

Tim Cook sa att det är en strategisk affär som går i linje med bolagets långsiktiga plan.

”Vi vill äga och kontrollera den primära tekniken som ligger bakom produkterna vi tillverkar”, sa Tim Cook under samtalet med analytiker om kvartalet.

Läs också: Apple köper Intels smarta modem i miljardaffär 

När rapporten kom på måndagen steg Apple-aktien med över 3 procent i värde. För att sedan gå upp ytterligare till över 4 procent. Bolaget har gjort ett rekordår på börsen hittills och gått upp med över 32 procent. Det är en större ökning än något av de andra stora techbolagen.

Läs också: Apple begraver Itunes – visar upp ”dark mode” i telefonen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer