Annons

Apple ber om ursäkt för att ha slöat ner Iphone

Strax innan jul uppdagades att Apple medvetet hade sänkt prestandan på äldre Iphones. Nu ber teknikjätten om ursäkt och aviserar prissänkningar på batterier.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Apple ber om ursäkt efter att det uppdagats att företaget gjort äldre telefoner långsammare, rapporterar The Verge med flera.

"Vi vet att en del av er känner att Apple har svikit er. Vi ber om ursäkt", skriver teknikjätten i ett uttalande, men insisterar på att de aldrig medvetet kortat livslängden på någon av sina produkter.

I samband med systemuppdateringar har Iphone-telefoner blivit slöare. Användare som delade sina erfarenheter på nätforum märkte av att mjukvaran fungerade mycket bättre efter ett batteribyte.

Läs mer: Apple medger att de gör äldre Iphone långsamma 

Det fick Apple att erkänna att de "jämnar ut toppar" i processhastigheten för att undvika att telefoner plötsligt ska stängas av. Det har i sin tur lett till flera stämningar mot företaget i USA.

Apple meddelar att bolaget mer än halverar priset på byte av batterier i de senaste Iphone-modellerna, även utanför garantin, under hela 2018. Det är dock oklart i vilka länder detta kommer att erbjudas.

Läs även: Så mycket tjänar Apple på varje Iphone

När historien uppdagades strax före jul fick Apple både stöd och kritik.

”Det vore bortom all dumhet och otroligt kortsiktigt för att Apple att göra det, och om det faktiskt stämde skulle det antagligen leda till juridiska problem och myndighetsproblem som ett företag som Apple aldrig skulle vilja ha”, skrev Techcrunch.

The Verge däremot var mer kritiska. Det finns goda skäl för Apple att sänka prestandan, menade sajten, som samtidigt ställde sig frågande till varför en så pass dyr produkt bara klarar av att topprestera i ett år.

Läs även: Apple stäms efter Iphone-erkännande 

Ett antal stämningsansökningar har lämnats in mot Apple för förfarandet. Totalt handlar det om åtta stämningar i flera federala amerikanska domstolar — stämningar som kan utvecklas till gruppstämningar som potentiellt kan komma att beröra miljontals kunder. Även ett liknande fall har hamnat i en israelisk domstol.

"Snarare än att fixa batteridefekten genom att erbjuda ett gratis batteri som ersättning för alla berörda Iphones försökte Apple mörka batteridefekten", står det i en stämningsansökan.

(TT/Di Digital)

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies