Annons

Apple dödar sin mest populära dator långsamt

Nya Macbook Pro har en Touch Bar, en fingerkänslig panel längst upp på tangentbordet med olika snabbfunktioner.
Nya Macbook Pro har en Touch Bar, en fingerkänslig panel längst upp på tangentbordet med olika snabbfunktioner. Foto: Apple
Apples nya Macbook Pro är en tunnare, lättare och mer kraftfull dator. Men en ny förväntad version av Macbook Air uteblev.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

(Di Digital/Silicon Valley) In i det sista spekulerades det i om Apple skulle släppa en ny version av Macbook Air. Datorn, som är en av Apples mest populära (den mest populära enligt Gizmodo), har inte fått någon rejäl uppdatering på över ett och halvt år. 

Men det blev ingen ny Macbook Air med retinaskärm på Apples event i Silicon Valley på torsdagskvällen svensk tid. Istället blev det tre nya versioner av Macbook Pro, vilket också var ett efterlängtat produktsläpp.

En av nyheterna var en Touch Bar på den ena nya 13-tumsmodellen och på 15-tumsmodellen av nya Macbook Pro. Det är en panel som ersätter funktionsknapparna längst upp på tangentbordet och är ännu en i raden av Apples förändringar på sina prylar.

Läs mer: Här är Apples nya Iphone utan hörlursuttag

Försäljningen av Mac-datorer gick ner under det senaste kvartalet. De bidrog med 5,7 miljarder dollar till omsättningen, vilket motsvarade en nedgång på nära 17 procent jämfört med tredje kvartalet 2015.

Utvecklingen följer trenden på pc-marknaden där flera aktörer tappar i försäljning. Globalt såldes det 5,7 procent färre pc-datorer under tredje kvartalet, jämfört med samma kvartal i fjol, enligt sammanställda siffror från IDC och Gartner.

Läs också: Den nedåtgående trenden för Iphone fortsätter

Det har gått 25 år sedan Apple lanserade sin första bärbara dator. Under torsdagskvällens event kallade marknadschefen Phil Schiller nya Macbook Pro ”det största steget framåt hittills” för Mac-datorer.

Apple hänvisar kunder som istället hade önskat att köpa en uppdaterad Macbook Air till den nya enklare versionen av Macbook Pro utan nya Touch Bar. Den har både retina-skärm och är tunnare samt marginellt tyngre än Macbook Air med 13-tumsskärm, som fortfarande finns kvar till försäljning och har fått en liten uppdatering i minne. 

Startpriset skiljer sig dock med mellan cirka 6 000 och 3 000 kronor, beroende på vilka specifikationer för datorn man väljer. De nya Macbook Pro-datorerna med 13-tumsskärm startar på 16 995 kronor utan nya Touch Bar och 20 595 kronor med. 

Macbook Air med 11-tumsskärm har redan försvunnit från marknaden och det här kan tolkas som Apples sätt att fasa ut datormodellen långsamt.


Vill du veta mer om nya Macbook Pro så har Venturebeat testat och har blandade känslor inför de nya datorerna.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer