Annons

Apple förbjuder kontroversiell app efter kinesisk kritik

Demonstranter i Hongkong protesterar över ökat inflytande från Fastlandskina och Apples vd Tim Cook. Kollage.
Demonstranter i Hongkong protesterar över ökat inflytande från Fastlandskina och Apples vd Tim Cook. Kollage. Foto: TT
Apple ändrar sig för andra gången på kort tid – och plockar bort en app som har angripits av det kinesiska kommunistpartiets flaggskeppstidning.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Appen HKmap.live, som visade polisens aktivitet i Hongkong, har plockats bort från Apples App Store. Det skriver Bloomberg.

Det innebär att det amerikanska bolaget har bytt fot om appen flera gånger på bara några veckor. Först tilläts den inte, med hänvisning till att den utsatte polisen för fara, men efter protester tilläts appen under några dagar. Men nu är den alltså blockerad igen.

”Många oroade kunder i Hongkong har kontaktat oss om den här appen och vi började undersaka saken omedelbart”, skriver Apple i ett uttalande.

”Vi håller inte med Apple om att vår app har satt någon i fara”, skriver apputvecklarna i ett eget uttalande.

Apples vändning kommer kort efter det att det kinesiska kommunistpartiets flaggskeppstidning, People's Daily, kritiserat bolaget för att appen hade släppts igenom, skriver Bloomberg.

”Apple valde att godkänna appen i App Store. Betyder det att Apple har tänkt sig att bli en medhjälpare till upploppsmakarna?”, skrev den kinesiska tidningen bland annat.

Efter USA är Kina Apples största marknad.

Nyligen plockade Apple även bort den taiwanesiska flaggan från listan över emojis i vissa Iphone-telefoner.

Apple är ett i raden av amerikanska bolag som den senaste tiden har hamnat i hetluften för sina ställningstaganden kring demonstrationerna i Hongkong.  

Spelbolaget Activision Blizzard stängde nyligen av esportstjärnan Chung Ng Wai och fråntog honom hans prispengar, för att han i en intervju gett sitt stöd till demonstranterna i Hongkong. Det beslutet har i sin tur lett till en omfattande kritikstorm mot Activision Blizzard och bland annat på sajten Reddit talas det om en bojkott mot bolaget spel.

Även den amerikanska basketligan, NBA, har hamnat i blåsväder. Efter att laget Houston Rockets general manager twittrade sitt stöd för demonstranterna i Hongkong har kinesiska tv-bolag hotat med att inte sända matcherna från basketligan.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer