Annons

Apple första amerikanska bolag att nå biljongränsen på börsen

Tim Cook är vd för Apple, det första bolaget att nå 1000 miljarder dollar i börsvärde i USA.
Tim Cook är vd för Apple, det första bolaget att nå 1000 miljarder dollar i börsvärde i USA. Foto: Matt Dunham/ AP
Under torsdagen nådde Apple drömgränsen 1000 miljarder dollar i börsvärde. Techjätten är den första i sitt slag att värderas över biljonen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Telefon- och datorjätten Apple är det första företaget som är värt över 1 000 miljarder dollar på Wall Street-börsen. Under tisdagskvällen kom kvartalsresultatet som överraskade analytikerna positivt och fick till följd att aktien sköt i höjden. Under torsdagen stod det klart att bolaget nu passerat den magiska gränsen.

Helt avgörande för Apples succé är lanseringen av Iphone 2007. Det gjorde att Apple 2011 blev det största teleföretaget i USA. Företagets aktier har ökat med mer än 50 000 procent sedan det introducerades på börsen 1980, skriver Reuters. 

Utvecklingen från att sälja persondatorer till att bli ledande i utvecklingen av smarta telefoner har tagit vägen via en personkult för grundaren Steve Jobs, som anses ha räddat företaget från konkurs.

Läs även: Apple förlorade tvist om varumärket "Steve Jobs" 

Tim Cook, som tagit över ledningen sedan Steve Jobs död 2011, har dubblat företagets vinst men avsaknaden av en ny revolutionerande produkt gör att experter tror att Apple kommer att tappa mark i framtiden, allt eftersom efterfrågan på nya mobiler tappar fart.

Bolaget har därför ökat sitt fokus på sina tjänster som Icloud, Appstore, Apple Music, och Apple Pay som de senaste åren har vuxit snabbare än övriga delar av bolaget.

I början av september kommer Apple att släppa tre nya mobiltelefoner.

Apple är däremot inte den första att nå drömvärderingen, enligt CNBC. 2007 börsnoterades det kinesiska oljebolaget PetroChina på Shanghai-börsen och värderades strax efter till 1 100 miljarder dollar. Ett år senare hade bolaget däremot förlorat tre fjärdedelar av sitt värde.

Lyssna på senaste Digitalpodden: Kursras för vissa techjättar medan Apple närmar sig en biljonvärdering

(TT/ Di Digital)

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies