Annons

Apple kastar ut succéspel – svarar med stämning

Foto: Kyle Grillot
Apple har kastat ut det populära spelet Fortnite från App Store efter att bolaget bakom spelet infört nya betalmetoder som strider mot Apples regler. Det skriver CNBC. Nästan direkt efter att spelet togs bort svarade Epic Games med att stämma Apple.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det går inte längre att ladda ned det omåttligt populära spelet Fortnite från Apples App Store.

Anledningen är att Epic Games, som står bakom Fortnite, på torsdagen införde nya betalningssätt i spelet. Användarna kunde välja att köpa till utrustning i spelet antingen via den vanliga betalmetoden i Apple App Store eller i Google Play, eller direkt till Epic Games. Ett sådant upplägg är dock inte tillåtet vare sig i Apple App Store eller i Google Play.

För att ytterligare markera mot teknikjättarna fick spelare som betalade direkt till Epic Games 20 procents rabatt. 

På torsdagskvällen svarade Epic Games på Apples beslut att kasta ut spelet från App Store med att lämna in en stämning i en federal domstol i Kalifornien. I stämningen målar Epic Games ut Apple som en monopoljätte som kväver konkurrensen. Spelbolaget kräver att rätten bryter Apples monopol på dels distribution av appar på Apples mobila enheter och dels för betalningen av digitala tjänster i samma enheter.

Epic Games vd Tim Sweeney har tidigare kritiserat Apple för den hårda kontrollen i App Store. Han har bland annat sagt att App Store är som ett monopol och att Apple och Google kväver konkurrerande butiker genom sitt agerande. Både Apple och Google tar runt 30 procent av intäkterna som appbolagen tjänar på sina nedladdningar, skriver CNBC.

”Epic Games tog det olyckliga steget att bryta mot riktlinjerna i App Store som tillämpas på samma sätt för alla utvecklare och är utformade för att hålla butiken säker för våra användare”, skriver Apple i ett svar till The Verge.

Spelet är fortfarande tillgängligt på Google Play trots att bolaget brutit mot reglerna även där. Enligt Epic Games har Fortnite runt 350 miljoner registrerade användare världen över.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer