Annons

Starkt kvartal från Apple – kassakon levererade

Apples vd Tim Cook på techjättens utvecklarkonferens i juni 2019 i San Jose, Kalifornien.
Apples vd Tim Cook på techjättens utvecklarkonferens i juni 2019 i San Jose, Kalifornien. Foto: Jeff Chiu
Apple slog rekord under det viktiga julkvartalet, då Iphone-försäljningen pekade uppåt igen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Apples omsättning för det fjärde kvartalet 2019 landade på 91,8 miljarder dollar, motsvarande drygt 880 miljarder svenska kronor. Det var en bit över förväntade 88,38 miljarder dollar, enligt Bloombergs analytikersammanställning. Intäkterna motsvarar en ökning med 9 procent jämfört med under samma kvartal 2018.

Vinsten var också högre med 4,99 dollar per aktie, jämfört med väntade 4,56 dollar.

Försäljningen av Apples kassako Iphone vände återigen uppåt med 8 procent under förra årets sista tre månader. Kvartalet markerar ett trendbrott efter en nedgång i Iphoneförsäljningen under fyra kvartal i rad. 

Årets sista kvartal är ofta Apples största, då det innehåller den viktiga julhandeln. Inför kvartalsrapporten förväntade sig analytikerkåren att techjätten skulle leverera på försäljningen av de trådlösa hörlurarna Airpods, tjänsteutbudet och att efterfrågan i Kina skulle ha ökat. 

Apples tjänster, som Apple Music, Icloud och TV Plus, slog rekord med en ökning på nära 17 procent. Försäljningen av accessoarer, som Apples smarta klocka och hörlurarna Airpods, gick upp med 37 procent.

Bolaget hade även en tillväxt på Kina-marknaden med dryga 3 procent.

Läs också: Apple börjar tillverka billig Iphone

Apple gjorde ett rekordår på börsen i fjol då aktien gick upp med 86 procent. Under januari har kursen fortsatt stadigt uppåt med nära 7 procent. När kvartalsrapporten kom på tisdagskvällen gick Apples aktie upp med närmare 3 procent i efterhandeln, för att sedan gå tillbaka till en dryg procent upp.

Läs också: Vd:n talar ut om hemligheten bakom Apples innovation

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer