Annons

Apple och Googles svar till Tegnell – smittspårning effektivt även i Sverige

Statsepidemiolog Anders Tegnell och Apples vd Tim Cook.
Statsepidemiolog Anders Tegnell och Apples vd Tim Cook.
Apples och Googles gemensamma projekt för smittspårning kan snart finnas redo för svenskarnas telefoner. Di Digital har tagit del av information från techjättarna om hur tjänsten skulle kunna vara effektiv under hela pandemin – även när svenskar ska slussas tillbaka till sina arbetsplatser.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det var på långfredagen som techjättarna Google och Apple meddelade att de gör gemensam sak för att försöka stoppa spridningen av coronaviruset.

Anledningen: Tillsammans har de två storbolagen sina operativsystem – IOS och Android – i majoriteten av världens alla smarta telefoner.

De hade kunnat göra något på varsitt håll, konstaterar de, men utan interoperabilitet mellan de två systemen skulle effekten bli avsevärt sämre.

Nu har bolagen gett en inblick i samarbetet, vilket avslöjar hur det skulle kunna fungera i Sverige, i förhållande till Folkhälsomyndigheten.

Läs mer: Folkhälsomyndigheten tar hjälp av Telias mobildata – vill kartlägga Stockholmarnas resande

Tekniken som föreslås bygger på att radioantennerna för ”Bluetooth low energy” – som finns i de flesta moderna smarta telefoner – ska användas för att ständigt skicka ut en unik nyckel till andra telefoner i närheten. Två personer kan därmed sitta bredvid varandra på bussen och deras telefoner, oavsett tillverkare eller operativsystem, sköta ett nyckelutbyte som sparas lokalt på varderas telefon.

Om en av dem insjuknar i Covid-19 kan det rapporteras, varpå dennes unika nycklar från de senaste två veckorna skickas upp till en server. Andra användare, vars appar löpande gör kontroller mot servern, får då veta om en nyckel från en sjuk person matchar med en som sparats lokalt i den egna telefonen.

Det vill säga: Om han eller hon befunnit sig nära en smittad person.

Nycklarna är anonyma och bara betyder något för de telefoner där det finns en matchning – en telefon som fångat upp koden.

Läs mer: Facebook ska kartlägga coronasmittans rörelser

Det är lätt att räkna ut att ju fler människor som aktiverar tjänsten, desto bättre kommer den att fungera.

Vilken information som ska skickas till en person som varit i närheten av en smittad är upp till respektive myndighet att formulera, förklarar Apple och Google.

Anledningen till att bolagen valt Bluetooth förklaras med att det är den bästa tekniken för ändamålet, eftersom gps-spårning inte är tillräckligt precist, och dessutom kommer med integritetsproblematik.

Nycklarna som skickas via Bluetooth säger inget om var de snappats upp, eller vems telefon de kommer ifrån. Det är bara en kod som är unik för en viss enhet.

Vilket avstånd som betraktas som att ”ha varit närheten av någon” kommer att modifieras i samråd med experter, förklarar bolagen. Om koder skickas eller tas emot kommer både att handla om fysiskt avstånd mellan enheterna, men också hur lång tid de befunnit sig nära varandra. Bluetooth low energy har även räckviddsbegränsningar, så några långa avstånd kommer det inte att röra sig om.

Klart är att de nya funktionerna, som inom de närmaste månaderna kommer att rullas ut i både IOS och Android, bara kommer att tillgängliggöras för myndigheter med juridiskt ansvar för medborgares hälsa.

I Sverige är det Folkhälsomyndigheten, som dock gett Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, uppdraget att stå för utvecklingen av digitala tjänster.

Utrullningens framgång bygger också på att användare själva aktiverar funktionerna – de har full kontroll, poängterar Google och Apple.

Läs mer: Anders Tegnell överväger corona-app

Statsepidemiologen Anders Tegnell har vacklat i frågan om teknikens effektivitet.

”Tekniken som användes i Sydkorea, där man varnade folk som varit på platser där smittade personer vistats, gjorde nytta i ett tidigt stadium. Men vi har passerat det stadiet i Sverige. Det hade gjort nytta när svenskarna kom hem från sina skidresor i Italien. Men det är inte aktuellt längre”, sa han till Di Digital den 27 mars.

Men så sent som under tisdagen välkomnade han initiativet som sa att tekniken kan komma till nytta längre fram, när Sverige har passerat ”puckeln” i spridningen av covid-19.

”Jo, men det tror jag säkert. Teknologin finns ju redan, det är inget nytt. Det handlar om att använda den vid rätt tillfälle”, sa han till Di Digital under tisdagens presskonferens.

Ur Apple och Googles perspektiv finns olika syften med smittspårning i olika skeden av en pandemi, enligt bolagen – men tekniken kan vara till nytta i samtliga.

Bolagen är helt överens med Anders Tegnell i att tekniken kan vara värdefull tidigt, för att förhindra att ett utbrott äger rum, men också under en pågående pandemi för att platta till kurvan, som det ofta pratas om.

Bolagen pekar också på nyttan med spårning i ett senare skede, när nationer vill motverka att smittan blossar upp igen i samband med att befolkningen ska återgå till sina arbetsplatser.

Hur effektiv tekniken blir beror på en rad faktorer, främst hur många som väljer att ansluta sig, menar Apple och Google.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer