Annons

Apple och Irland vinner skattemål på 145 miljarder kronor mot EU

Anne Street i centrala Dublin och Apples vd Tim Cook.
Anne Street i centrala Dublin och Apples vd Tim Cook. Foto: Jack Mikrut (Di) och TT.
Apple och Irland får i en segdragen konflikt rätt mot EU-kommissionen. Det går inte att bevisa att teknikjätten fått illegalt statsstöd i form av låga skatter, menar Europadomstolen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den amerikanska teknikgiganten Apple vinner ett mål mot EU-kommissionen i EU:s näst högsta rättsinstans, Europadomstolen.

Målet avser en bakåttaxering av skatt på över 14 miljarder euro, motsvarande 145 miljarder kronor, sedan bolaget anklagats för att ha betalat lägsta möjliga belopp i medlemslandet Irland.

EU-kommissionen, som hävdat att Apple dragit nytta av illegalt statsstöd från Irland och betalat så lite som 0,005 procent i skatt under 2014, har inte lyckats presentera tillräcklig bevisning om att agerandet varit felaktigt.

Kommissionen har hävdat att den låga skattesatsen sänkts på ett artificiellt sätt i över 20 år för att få Apple att stanna i Irland. 

Boten på 145 miljarder kronor hade gått rakt in i den irländska statskassan, men landets regering välkomnar det friande beslutet.

”Det har alltid varit tydligt att det inte getts någon specialbehandling till Apple. Det korrekta beloppet har beskattats, i enlighet med irländska skatteregler”, uppger landets finansdepartement i ett uttalande.

Beslutet kan överklagas till en högre instans inom EU-domstolen.

Målet har också beröringspunkter till en lång rad andra bolag som har liknande tvister med EU-kommissionen. Bland dessa finns Ikeas skatteförhållanden i Nederländerna och finländska Huhtamäkis avtal med Luxemburg.

(Di Digital/TT/Nyhetsbyrån Direkt)

Di Digital besökte under hösten 2019 Irland och rapporterade om hur bolaget blivit ett lågskatteparadis för de stora amerikanska techjättarna:

Del 1: Helvändning gjorde Irland till skatteparadis – techjättarna frodas på den gröna ön 

Del 2: Techjättarnas gräddfil delar Dublin: ”Hyrorna har gått uppåt och uppåt” 

Del 3: Professorn: Brexit kommer att avslöja Irlands beroende av techbolagen 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer