Hoppa till innehållet

Apple öronmärker 24 miljarder för att lindra bostadsbristen

Apple avsätter motsvarande 24 miljarder kronor för olika initiativ ämnade att lösa bostadsbristen i Kalifornien. ”Vi känner ett djupt ansvar”, säger vd:n Tim Cook.

Apples vd Tim Cook och Kaliforniens guvernör Gavin Newsom (Demokrat).
Apples vd Tim Cook och Kaliforniens guvernör Gavin Newsom (Demokrat).Foto: Press.

Techjätten Apple avsätter 2,5 miljarder dollar, motsvarande 24 miljarder kronor, för olika initiativ ämnade att lösa bostadsbristen i Kalifornien. 

De stigande bostadspriserna i Silicon Valley-området har gjort att många fått flytta. Apple påpekar att nästan 30 000 personer lämnade San Francisco, den största staden i regionen, mellan april till juni i år.

Den mycket rika tekniksektorn har förvärrat den rådande bostadskrisen i regionen, enligt de flesta bedömare. Inflödet av välbetald arbetskraft har fått både levnadskostnaderna och bopriserna att skjuta i höjden.

Enligt officiell statistik från amerikanska myndigheter var drygt 8 000 personer hemlösa i San Francisco under 2019, en ökning med 14 procent på två år.

”Vi känner ett djupt ansvar”, säger Apples vd Tim Cook i en intervju med nyhetsbyrån Reuters.

Läs mer: Techjättarnas gräddfil delar Dublin: ”Hyrorna har gått uppåt och uppåt” 

En miljard dollar kommer i ett första skede att investeras i en fond, som drivs av myndighetspersoner, med målet att återuppta försenade eller inställda byggprojekt med låga hyror. Ytterligare 1 miljard läggs i en fond som hjälper förstagångsköpare att säkra ett bolån eller en kontantinsats.

Men i relation till Apples goda lönsamhet är donationen relativt liten. Under det senaste kvartalet noterade teknikjätten till exempel en nettovinst på 13,7 miljarder dollar.

Enligt Apple kan projekten ta uppemot två år att lansera till fullo. 

”Techsektorn har växt mycket, och blivit en större del av ekonomin. Vi vill vara en del av lösningen, så därför hoppar vi in”, säger Tim Cook till Reuters.

Även andra stora techbolag har lagt stora summor pengar på att lätta sitt samvete. Både Facebook och Google åsidosatte nyligen 1 miljard dollar vardera till olika byggfonder i Kalifornien, medan Microsoft lagt 500 miljoner dollar på att lösa liknande problem i Seattle i delstaden Washington.

Läs mer: Bostadsbrist i San Francisco – Google omvandlar kontor till hem 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera