Annons

Apple sänker produktionen av nya Iphone-modeller

Apples vd Tim Cook i samband med en nylig produktlansering i New York.
Apples vd Tim Cook i samband med en nylig produktlansering i New York. Foto: TT
Apple har enligt uppgift dragit ner på produktionen av tre nya Iphone-modeller som lanserades i september. Flera underleverantörer har samtidigt sänkt sina vinstmål då efterfrågan på telefonerna inte varit lika stor som väntat.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Techjätten Apple har under de senaste veckorna dragit ned produktionsorder för alla tre nyligen lanserade Iphone-modeller. Det rapporterar Wall Street Journal med hänvisning till anonyma källor.

Skälet till neddragningen är att efterfrågan varit lägre än väntat. Apples beslut att erbjuda fler olika Iphone-modeller än tidigare uppges även ha skapat oreda hos bolagets underleverantörer. De har fått svårare att förutspå hur många komponenter som behövs för produktionen, heter det.

Läs mer: Apple lanserar tre nya mobiltelefoner 

Prognoserna ska ha varit särskilt problematiska för modellen Iphone XR, den något billigare av de nya telefonerna. I slutet av oktober sänkte Apple enligt källorna produktionsplanerna för modellen med upp till en tredjedel. 

Ursprungligen hade bolaget ålagt kontraktstillverkarna att producera cirka 70 miljoner enheter mellan september i år och februari 2019. Under den gångna veckan ska dock Apple återigen ha skruvat ned planerna för XR.

Läs mer: ”Därför kan Apple fortsätta lita på sin kassako”

I förra veckan sänkte Iphone-underleverantörer som Qorvo, Lumentum och Japan Display sina vinstprognoser med hänvisning till en minskning av tidigare lagda order från "en stor kund". Apple namngavs inte, men bolaget svarar för mellan en tredjedel och hälften av de berörda bolagens intäkter.

Nyligen aviserade Apple att bolaget kommer sluta att ge specifika siffror över antalet sålda enheter, vilket man gjort sedan 1998. Techjätten menar att information om volymerna inte är lika viktig längre då det har så många olika modeller, prisnivåer och tjänster. 

Marknaden har straffat Apple efter beslutet att mörka sina nyckeltal, i kombination med dystra försäljningsprognoser. Apple-aktien kostade cirka 194 dollar vid börsstängningen den 16 november. I början av oktober handlades den för 232 dollar.

(Di Digital/Direkt)

Läs mer: Apple ska mörka nyckeltal 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer