Annons

Apple sätter krokben för Kickstarter-succén Pugz

De svenska hörlurarna Pugz har gjort succé på Kickstarter men får nu problem när Apple inte låter hörlurarna laddas.
De svenska hörlurarna Pugz har gjort succé på Kickstarter men får nu problem när Apple inte låter hörlurarna laddas.
Apple ser ut att ha satt käppar i hjulen för den svenska Kickstartersuccén Pugz, som utvecklat en ny sorts trådlösa lurar. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Tidigare i år slog svenska Pugz nytt rekord på sajten Kickstarter. Bolagets trådlösa hörlurar, som kan laddas genom att kopplas in i telefonens hörlursuttag, samlade in över 11,5 mkr på sajten.

Läs mer: Pugz blev Sveriges mest framgångsrika kickstarter någonsin

“Prognosen var att sälja 10 000 lurar det första året. Nu har vi sålt 15 000 den första månaden.”, sa grundaren Vahid Toosi i en intervju med Di Digital tidigare i höstas.

Nu ser dock framgångssagan ut att ha stött på ett rejält hinder. I ett mejl som gått ut till de som satsat pengar i projektet meddelar Pugz att Apple inte tillåter den teknik som används för att leda ström ut ur telefonens hörlursuttag.

“Vi är extremt besvikna och förvånade på samma gång”, står att läsa i mejlet.

Grundaren Vahid Toosi säger till Di Digital att ett litet bolag som Pugz inte har mycket att säga till om i diskussioner med jätten Apple.

"Att ha med Apple att göra är som att spela fotboll med någon som plötsligt säger 'nu får du inte använda högerfoten längre'. Man får helt enkelt göra som man blir tillsagd", säger han.

Apples beslut innebär en påtaglig begränsing som i praktiken sätter punkt för just det som gör produkten unik – möjligheten att ladda hörlurarna samtidigt som de används för att lyssna på musik.

Pugz kommer ändå att leverera produkten, även om delar av funktionaliteten saknas. Android-användare kommer dock att kunna använda hörlurarna precis som utlovat.

"Det känns jättetråkigt men det här gäller bara en liten del av produkten. Vi har varit supertydliga mot kunderna att den här funktionen behöver få ett godkännande av Apple för att fungera" , säger Vahid Toosi.

Pugz hävdar även att tekniken de själva sökt tillstånd för att använda är identisk med den som används i Apples egen produkt Apple Pencil. 

Läs mer: Svenska lurar gör jättesuccé på Kickstarter 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer