Annons

Apple släpper nytt – dumpar Intels processorer: ”Nästa stora steg”

Apples vd Tim Cook presenterade nyheter på länk inför företagets utvecklarkonferens den här veckan.
Apples vd Tim Cook presenterade nyheter på länk inför företagets utvecklarkonferens den här veckan. Foto: Brooks Kraft
Tim Cook presenterade nyheten som ett historisk steg för Apple. Efter att ha förlitat sig på chiptillverkaren Intel under merparten av 2000-talet skiftar jätten nu till egna processorer. ”Omställningen kommer ta två år”, sa Tim Cook.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Apple håller utvecklarkonferens från sitt huvudkontor i Cupertino, Kalifornien, den här veckan. Bland nyheterna som presenterades på den sedvanliga öppningspresentationen märktes uppdateringar till samtliga företagets operativsystem – från Iphones till Ipads och klockor.

Men den stora nyheten var Apples skifte i hårdvara; Nämligen beslutet att överge Intel till förmån för sina egna chip.

En resa som företaget började i sina handhållna enheter.

”Mac-datorer har tagit tre stora språng historiskt; När vi började använda Power pc-processorer, när vi lanserade Mac os 10 och när vi bytte till Intel”, sa Tim Cook innan han presenterade detta ”fjärde stora steg” i utvecklingen.

Apples mest kraftfulla chip just nu, kallat A12Z, sitter i Ipad Pro, men visades upp som ett fullgott alternativ till Intels processorer i stationära datorer.

Läs mer: Test: Så bra är Apples nya Ipad Pro – ”Äntligen med muspekare”

Enligt Apple har chip i Ipad blivit 1000 gånger snabbare på att hantera grafik under de tio år bolaget haft surfplattan i sitt produktsortiment. Fördelen med sådana mobila chip – ofta kallade ”ARM”-processorer – är att de drar mindre energi och inte blir lika varma. Avkall har traditionellt sett varit att de inte är lika kraftfulla.

Men enligt Apple är det inte längre ett problem.

Företaget demonstrerade egna krävande programvaror, såsom videoredigeringsprogrammet Final cut, liksom populära program som Photoshop och spel som Tomb Raider, för att visa hur ”smidigt” de gick att köra.

Jag har aldrig varit med spänd av förväntan inför framtiden för Mac

Det Apple inte gjorde var att visa i hårda siffror hur snabba de nya chippen är i förhållande till Intels. Istället låg fokus på att dela en känsla.

Att Apple gör skiftet är inte ologiskt. Företagets mobilprocessorer i Ipad och Iphone vinner ständigt jämförande tester i förhållande till konkurrenterna. Om de är tillräckligt kraftfulla för att utföra de riktigt tunga processer som proffsanvändarna kräver återstår att se.

”Det kommer att göra Mac ännu starkare och mer kapabel än tidigare. Jag har aldrig varit med spänd av förväntan inför framtiden för Mac”, sa Tim Cook.

De första datorerna väntas innan året är slut, men enligt vd:n kommer det att ta två år innan hela produktlinjen är utbytt. Tim Cook sa till och med att bolaget har nya Intel-datorer på väg ut.

Läs mer: Tim Cooks galna siffra: Apples appbutik genererar 5000 miljarder

Bland övriga nyheter från Apple-vd:s presentation märktes ett fokus på säkerhet och personlig integritet. Apple satsar bredare på ett eget inloggningsalternativ i likhet med Facebook och Google – ”Sign in with Apple”. Möjligen i paritet med Bank id, utan att kräva en banks godkännande.

Konton som användare skapat individuellt på sajter, som börjar acceptera Apples inloggning, kommer automatiskt att kunna konverteras och därmed göra inloggningar möjliga med ansiktsigenkänning (”face id”) och fingeravtryck (”touch id”) och därmed ett lösenord mindre att komma ihåg. Även webbläsaren Safari får ytterligare stöd för den personliga integriteten.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer