Annons

Efter vd:ns anmälan – Apple slår tillbaka mot Spotify

Apples vd Tim Cook (tv) och Spotifys Daniel Ek.
Apples vd Tim Cook (tv) och Spotifys Daniel Ek. Foto: TT/Di
Efter Daniel Eks anmälan till EU ger Apple svar på tal. Elektronikjätten petar på Spotifys ömma punkt: ersättningen till artister och låtskrivare.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Spotify anmälde nyligen Apple till EU-kommissionen för det man anser är konkurrenshämmande verksamhet.

Kärnan i klagomålet är hur Apple behandlar appar som Spotify i App Store, där 30 procent av all försäljning går till Apple under det första prenumerationsåret.

Spotifys vd Daniel Ek menar också att Apple har stängt ute musiktjänsten från plattformar som Siri och Apple Watch och förhindrat bolaget att kommunicera med sina kunder.

Flera andra parter, såsom den franska streamingtjänsten Deezer, visade sitt stöd för anmälan och EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager uppgav att hon skulle ta den på allvar.

Nu trappar Apple upp konflikten genom att ge Spotify svar på tal på flera punkter. Man menar att Spotify har använt App Store för att växa kraftigt genom åren för att nu vilja slippa bidra till plattformen.

Apple pekar på Spotifys högre marginaler som ett tecken på att artisters och låtskrivares andel av intäkterna från tjänsten minskar.

”De distribuerar musiken du älskar samtidigt som deras bidrag till artister, musiker och låtskrivare som skapar den minskar”, skriver Apple.

”De går till och med så långt som att dra dessa skapare inför domstol.”

Tvisten Apple syftar på gäller ett amerikanskt mydnighetsbeslut att höja låtskrivares ersättning från streaming med minst 44 procent.

Nyligen stämde Spotify och flera andra streamingaktörer – däribland Amazon, Google och Pandora – den myndighet som har fattat beslutet, Copyright Royalty Board.

Läs mer: Spotify anmäler Apple till EU 

Apple menar att stämningen är ”felaktig” och utgör ett ”viktigt och skadligt steg bakåt för musikindustrin”.

Spotify har sedan lanseringen 2008 återkommande fått kritik för vad artister tjänar på streaming. Artister som Bob Dylan, Taylor Swift och Jay-Z har alla hoppat av tjänsten i omgångar. De flesta har kommit tillbaka.

Spotify har ofta påpekat att bolaget betalar ut en absolut majoritet av sina intäkter till skivbolag och musikförlag, som har sina egna uppgörelser med artister och musiker. 

Musiktjänsten har haft sin app i App Store sedan 2009. Apple ska under den tiden ha godkänt fler än 200 uppdateringar. Totalt ska appen ha laddats ned 300 miljoner gånger i App Store. I dag har Spotify 207 miljoner användare som är inne varje månad.

Apple tillbakavisar även Spotifys uppgifter om att bolaget ska ha blockerat appen från plattformar som Siri, Apple Watch och Airplay 2.

Läs mer: ”Högsta domstolen nästa när Daniel Ek kritiserar Apple” 

Spotify har i sin anmälan påpekat att de tvingas ge delar av sina intäkter till Apple medan andra appar – som Uber och matleveranstjänsten Deliveroo – slipper detta.

Apple påpekar att man tar betalt för digitala tjänster, inte för appar som förmedlar fysiska tjänster.

Elektronikjätten påpekar också att Apples andel av intäkterna endast är 30 procent under första året, för att sedan sjunka till 15 procent.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer