Annons

Apple slåss för sin butik i Kungsträdgården: ”Vill inte öppna någon annanstans”

Apples ritningar över flaggskeppsbutiken i Kungsträdgården och Erik Slottner (KD).
Apples ritningar över flaggskeppsbutiken i Kungsträdgården och Erik Slottner (KD). Foto: Apple och TT.
Apple har fått nej till att bygga sin flaggskeppsbutik i Kungsträdgården. Men techjätten vill inte öppna någon annanstans i Stockholm, uppger borgarrådet Erik Slottner (KD) till Di Digital.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den nya blågröna majoriteten i Stockholm stad har definitivt satt spiken i kistan för techjätten Apples planer att bygga en flaggskeppsbutik i Kungsträdgården.

Genom en skrivelse i stadsbyggnadsnämnden beslutade kommunen i slutet på förra veckan att avbryta Apples planarbete.

Läs mer: Stockholms nya blågröna styre stoppar kritiserade Applehuset 

Men situationen är komplex och Apple äger fortfarande tomträtten till fastigheten. Techjätten har velat bygga utanför den detaljplan som finns sedan tidigare, som i dag huserar en restaurang, vilket skulle innebära att 375 kvadratmeter parkyta försvinner.

Det kan så klart vara en förhandlingstaktik.

Det är denna nya detaljplan som Stockholms stad nu har stoppat, men i praktiken skulle Apple kunna bygga sin butik i mindre format enligt de gamla föreskrifterna.

”Jag har mycket svårt att se att de skulle söka bygglov när vi nu avbrutit detaljplansarbetet. Apple vill så klart bygga den butik som de föreställt sig från början”, säger Erik Slottner, gruppledare för Kristdemokraterna och högljudd kritiker mot planerna.

Det innebär att både Apple och Stockholms stad har händerna bakbundna. Hårdvaruföretaget äger fortfarande tomträtten, men kan alltså inte använda den på det sätt de önskar.

”Jag har träffat Apple och de är så klart besvikna. De säger att de inte är intresserade av att öppna butik någon annanstans i Stockholm. Men det kan så klart vara en förhandlingstaktik”, säger Erik Slottner.

Erik Slottner säger att han är positiv till att Apple etablerar sig någon annanstans i Stockholm, men att bolaget inte nappat på något av de alternativa förslag som lyfts fram. 

Apple köpte tomträtten till fastigheten under 2015 från Stockholms handelskammare för 129 miljoner kronor. Det handlar med andra ord om en förhållandevis stor investering.

Läs mer: Länsstyrelsen hotar stoppa Apples bygge – men NK välkomnar konkurrensen 

I vissa fall kan klausuler inbakas i överlåtelseavtal av fastigheter och tomträtter, som säger att affären förfaller om vissa krav inte uppnås. Stockholms handelskammare vill dock inte svara på om det finns risk att de nu måste köpa tillbaka fastigheten när Apples planer gått i stöpet.

”Vi avböjer att kommentera innehåll i affärsuppgörelser”, säger kommunikationschefen Robert Östholm.

Samtidigt har Erik Slottner och flera andra kommunpolitiker uttryckt en vilja om att staden borde köpa tillbaka tomträtten från Apple. 

Hur hög en eventuell prislapp blir är en förhandlingsfråga, säger han, och betonar att några skarpa diskussioner ännu inte har inletts.

Är det försvarbart att lägga skattepengar på att köpa tillbaka tomträtten från Apple?

”Jag tror absolut att det är möjligt. Staden skulle ju kunna använda tomträtten för annan verksamhet och på så sätt få in hyresintäkter som täcker upp för köpesumman”, säger Erik Slottner.

Ytterligare ett alternativ är att Apple sätter igång en helt ny detaljplansprocess. Men det är högst osäkert om Apple vill undersöka dessa möjligheter, med tanke på att bolaget redan har tvingats modifierat sina ritningar en gång under den utdragna processen.

Apple har redan en vanlig butik i Stockholmsområdet, närmare bestämt i Täby Centrum. Techjättens flaggskeppsbutiker skiljer sig dock åt eftersom de inte ligger i gallerior, utan huserar i egna byggnader på exklusiva adresser. Ett av de mest omskrivna exemplen finns på Fifth Avenue i centrala New York.

Di Digital har sökt Apple. Bolaget avböjer tillsvidare att kommentera situationen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer