Hoppa till innehållet

Apple slåss för sin butik i Kungsträdgården: ”Vill inte öppna någon annanstans”

Apple har fått nej till att bygga sin flaggskeppsbutik i Kungsträdgården. Men techjätten vill inte öppna någon annanstans i Stockholm, uppger borgarrådet Erik Slottner (KD) till Di Digital.

Apples ritningar över flaggskeppsbutiken i Kungsträdgården och Erik Slottner (KD).
Apples ritningar över flaggskeppsbutiken i Kungsträdgården och Erik Slottner (KD).Foto: Apple och TT.

Den nya blågröna majoriteten i Stockholm stad har definitivt satt spiken i kistan för techjätten Apples planer att bygga en flaggskeppsbutik i Kungsträdgården.

Genom en skrivelse i stadsbyggnadsnämnden beslutade kommunen i slutet på förra veckan att avbryta Apples planarbete.

Läs mer: Stockholms nya blågröna styre stoppar kritiserade Applehuset 

Men situationen är komplex och Apple äger fortfarande tomträtten till fastigheten. Techjätten har velat bygga utanför den detaljplan som finns sedan tidigare, som i dag huserar en restaurang, vilket skulle innebära att 375 kvadratmeter parkyta försvinner.

Det är denna nya detaljplan som Stockholms stad nu har stoppat, men i praktiken skulle Apple kunna bygga sin butik i mindre format enligt de gamla föreskrifterna.

”Jag har mycket svårt att se att de skulle söka bygglov när vi nu avbrutit detaljplansarbetet. Apple vill så klart bygga den butik som de föreställt sig från början”, säger Erik Slottner, gruppledare för Kristdemokraterna och högljudd kritiker mot planerna.

Det innebär att både Apple och Stockholms stad har händerna bakbundna. Hårdvaruföretaget äger fortfarande tomträtten, men kan alltså inte använda den på det sätt de önskar.

”Jag har träffat Apple och de är så klart besvikna. De säger att de inte är intresserade av att öppna butik någon annanstans i Stockholm. Men det kan så klart vara en förhandlingstaktik”, säger Erik Slottner.

Erik Slottner säger att han är positiv till att Apple etablerar sig någon annanstans i Stockholm, men att bolaget inte nappat på något av de alternativa förslag som lyfts fram. 

Apple köpte tomträtten till fastigheten under 2015 från Stockholms handelskammare för 129 miljoner kronor. Det handlar med andra ord om en förhållandevis stor investering.

Läs mer: Länsstyrelsen hotar stoppa Apples bygge – men NK välkomnar konkurrensen 

I vissa fall kan klausuler inbakas i överlåtelseavtal av fastigheter och tomträtter, som säger att affären förfaller om vissa krav inte uppnås. Stockholms handelskammare vill dock inte svara på om det finns risk att de nu måste köpa tillbaka fastigheten när Apples planer gått i stöpet.

”Vi avböjer att kommentera innehåll i affärsuppgörelser”, säger kommunikationschefen Robert Östholm.

Samtidigt har Erik Slottner och flera andra kommunpolitiker uttryckt en vilja om att staden borde köpa tillbaka tomträtten från Apple. 

Hur hög en eventuell prislapp blir är en förhandlingsfråga, säger han, och betonar att några skarpa diskussioner ännu inte har inletts.

Är det försvarbart att lägga skattepengar på att köpa tillbaka tomträtten från Apple?

”Jag tror absolut att det är möjligt. Staden skulle ju kunna använda tomträtten för annan verksamhet och på så sätt få in hyresintäkter som täcker upp för köpesumman”, säger Erik Slottner.

Ytterligare ett alternativ är att Apple sätter igång en helt ny detaljplansprocess. Men det är högst osäkert om Apple vill undersöka dessa möjligheter, med tanke på att bolaget redan har tvingats modifierat sina ritningar en gång under den utdragna processen.

Apple har redan en vanlig butik i Stockholmsområdet, närmare bestämt i Täby Centrum. Techjättens flaggskeppsbutiker skiljer sig dock åt eftersom de inte ligger i gallerior, utan huserar i egna byggnader på exklusiva adresser. Ett av de mest omskrivna exemplen finns på Fifth Avenue i centrala New York.

Di Digital har sökt Apple. Bolaget avböjer tillsvidare att kommentera situationen.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera