Hoppa till innehållet

Apple tar upp AI-kampen med Amazon och Google

Snart ska Apples digitala assistent Siri kunna prata med alla appar. Det var en av nyheterna när bolagets utvecklarkonferens inleddes i San Francisco.

(Di Digital/San Francisco) Den här veckan har 5 000 utvecklare samlats för Apples konferens WWDC i San Francisco. I år har man bland annat delat ut stipendier till unga för att komma hit och 120 barn deltar i konferensen. Det yngsta av dem är 9 år.

Läs också: Han handplockas till Apples utvecklarkonferens

Apples vd Tim Cook inledde WWDC med en stunds tystnad för att hedra de 49 dödsoffren i Orlando under helgen. 

Trots att publiken främst bestod av utvecklare var det stort fokus på konsumentuppdateringar. Bland annat fick Apple Music ett nytt utseende, med ett mer användarvänligt gränssnitt och låttexter direkt i appen. 

Musiktjänsten lanserades på WWDC för ett år sedan och har 15 miljoner betalande prenumeranter. Det är hälften jämfört med Spotify, som har 30 miljoner.

Sedan lanseringen har Apple bland annat haft problem med integrationen mellan Itunes och Music, något som många säkert hoppas är löst i den nya versionen.

Läs också: Soundcloud Go är ingen Spotify-dödare

Under presentationen av nya Apple Music fick den globala marknadskonsumentchefen Bozoma Saint John publiken att försöka rappa, men klagade på utvecklarnas taktkänsla. 

Uppdateringen av Apple Music var väntad, liksom att Apple skulle prata om sin digitala assistent Siri. 

Läs också: Apple vill blåsa liv i röstassistenten Siri

Apple är känt för att hålla hårt i sina tjänster, men nu öppnar man upp Siri för tredjepartsutvecklare. Appmakare ska kunna integrera Siri för att utföra olika kommandon, som att svara på frågor, beställa saker och spela upp musik.

”Wechat Nancy att jag kommer fem minuter sent”, var ett exempel som togs upp på scenen. Det handlar alltså om att man ska kunna uppmana meddelandeappen Wechat att skicka meddelanden genom att prata med Siri.

Siri

Men Apple är inte ensamma om att vilja slå sig in hos utvecklarna när det gäller digitala assistenter. Amazons Alexa i högtalaren Echo har redan över 1 000 integrationer med tredjepartsaktörer. Och Google lanserade sin nya Assistent med utvecklarstöd samt en egen högtalare, Home, under bolagets utvecklarkonferens i maj.

Läs mer: VR och meddelandeappar när Google tjusar utvecklare

Frågan är om Apple också kommer att släppa hårdvara för Siri, men hittills handlar det om att röstassistenten är integrerad i operativsystemen.

Nästa version av IOS nummer 10, för Iphone och Ipad, släpps till utvecklare under WWDC. Och Siri debuterar i den nya versionen av MacOS - Sierra - för Mac-datorer, där man kan bland annat kan använda assistenten för att hitta dokument och starta Facetime-samtal.

Som väntat lanserades ingen hårdvara under inledningspresentationen på WWDC. De nya versionerna av IOS - för Iphone, Mac och Apple Watch, släpps i höst. Då förväntas också Apple komma ut med en upputsning av Iphone, vilket i så fall blir den tionde generationen av telefonen. 

Apple har tappat fart på senare tid och omsättningen gick, för första gången på 13 år, ner under det senaste kvartalet. Bolaget är fortfarande börsens högst värderade, men Apple-aktien har tappat över 13 procent i värde sedan årets toppnotering i mitten av april.

Läs mer: Historiskt tapp för Apple


Vill du veta mer om nyheterna från WWDC? Di Digital livetwittrade under inledningspresentationen. Och här listar publikationen The Next Web alla nyheter som presenterades. 

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera