Annons

Apple tar upp AI-kampen med Amazon och Google

Snart ska Apples digitala assistent Siri kunna prata med alla appar. Det var en av nyheterna när bolagets utvecklarkonferens inleddes i San Francisco.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

(Di Digital/San Francisco) Den här veckan har 5 000 utvecklare samlats för Apples konferens WWDC i San Francisco. I år har man bland annat delat ut stipendier till unga för att komma hit och 120 barn deltar i konferensen. Det yngsta av dem är 9 år.

Läs också: Han handplockas till Apples utvecklarkonferens

Apples vd Tim Cook inledde WWDC med en stunds tystnad för att hedra de 49 dödsoffren i Orlando under helgen. 

Trots att publiken främst bestod av utvecklare var det stort fokus på konsumentuppdateringar. Bland annat fick Apple Music ett nytt utseende, med ett mer användarvänligt gränssnitt och låttexter direkt i appen. 

Musiktjänsten lanserades på WWDC för ett år sedan och har 15 miljoner betalande prenumeranter. Det är hälften jämfört med Spotify, som har 30 miljoner.

Sedan lanseringen har Apple bland annat haft problem med integrationen mellan Itunes och Music, något som många säkert hoppas är löst i den nya versionen.

Läs också: Soundcloud Go är ingen Spotify-dödare

Under presentationen av nya Apple Music fick den globala marknadskonsumentchefen Bozoma Saint John publiken att försöka rappa, men klagade på utvecklarnas taktkänsla. 

Uppdateringen av Apple Music var väntad, liksom att Apple skulle prata om sin digitala assistent Siri. 

Läs också: Apple vill blåsa liv i röstassistenten Siri

Apple är känt för att hålla hårt i sina tjänster, men nu öppnar man upp Siri för tredjepartsutvecklare. Appmakare ska kunna integrera Siri för att utföra olika kommandon, som att svara på frågor, beställa saker och spela upp musik.

”Wechat Nancy att jag kommer fem minuter sent”, var ett exempel som togs upp på scenen. Det handlar alltså om att man ska kunna uppmana meddelandeappen Wechat att skicka meddelanden genom att prata med Siri.

Siri

Men Apple är inte ensamma om att vilja slå sig in hos utvecklarna när det gäller digitala assistenter. Amazons Alexa i högtalaren Echo har redan över 1 000 integrationer med tredjepartsaktörer. Och Google lanserade sin nya Assistent med utvecklarstöd samt en egen högtalare, Home, under bolagets utvecklarkonferens i maj.

Läs mer: VR och meddelandeappar när Google tjusar utvecklare

Frågan är om Apple också kommer att släppa hårdvara för Siri, men hittills handlar det om att röstassistenten är integrerad i operativsystemen.

Nästa version av IOS nummer 10, för Iphone och Ipad, släpps till utvecklare under WWDC. Och Siri debuterar i den nya versionen av MacOS - Sierra - för Mac-datorer, där man kan bland annat kan använda assistenten för att hitta dokument och starta Facetime-samtal.

Som väntat lanserades ingen hårdvara under inledningspresentationen på WWDC. De nya versionerna av IOS - för Iphone, Mac och Apple Watch, släpps i höst. Då förväntas också Apple komma ut med en upputsning av Iphone, vilket i så fall blir den tionde generationen av telefonen. 

Apple har tappat fart på senare tid och omsättningen gick, för första gången på 13 år, ner under det senaste kvartalet. Bolaget är fortfarande börsens högst värderade, men Apple-aktien har tappat över 13 procent i värde sedan årets toppnotering i mitten av april.

Läs mer: Historiskt tapp för Apple


Vill du veta mer om nyheterna från WWDC? Di Digital livetwittrade under inledningspresentationen. Och här listar publikationen The Next Web alla nyheter som presenterades. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer