Annons

Apple-veteraner lanserar Gluelås-konkurrent till hyresvärdar

Amerikanska Latch gör digitala lås som riktar sig till hyresvärdar.
Amerikanska Latch gör digitala lås som riktar sig till hyresvärdar. Foto: Latch.
Glue-konkurrenten Latch gör digitala kodlås för att förenkla hemleveranser men även för att ge hyresvärdar bättre kontroll.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det digitala låsbolaget Latch drivs av två Apple-veteraner i Silicon Valley. I jämförelse med svenska Glue, kan Latch hårdvara öppna en dörr på tre olika sätt: med telefonens Bluetooth-anslutning, en traditionell metallnyckel eller med en sifferkod.

Läs även: Tesla-chef och Angry Birds-grundare går in i Glue

Det amerikanska bolaget riktar sig till hyresvärdar till stora bostadskomplex där det är svårare att kontrollera vilka som har tillgång till byggnaden och dess lägenheter i jämförelse med mindre hyreshus. 

Tillsammans med en tillväxt av leveranstjänster förlitar sig många boende även på att gäster, hundvakter, barnpassare, städare och andra ska ha tillgång till bostaden. Samtidigt som Latch försöker förenkla detta, är det även en fråga om övervakning.

Svenska Glue har ett lås där man kan släppa in folk i huset via mobilen, medan man själv befinner sig på annan plats. Bolaget har nyligen slutit ett avtal med Ica och Postnord för att möjliggöra leveranser direkt in i kylskåpet.

Läs även: Nu ska Ica leverera mat direkt till ditt kylskåp

Latch som riktar sig till hyresvärdar, har även en kamera för att kunna kontrollera de som går in och ut ur byggnaden.

Ett av Latch försäljningsargument är att med den här typen av lås och kontroll kan hyresvärdar och bostadsrättsföreningar se till att reglerna kring bostaden följs, exempelvis ett förbud mot Airbnb-uthyrning.

“Att ha möjligheten att kontrollera alla gäster som är i byggnaden, kan potentiellt ge hyresvärdar och regelsättare mer lugn och ro”, säger Luke Schoenfelder, en av grundarna av Latch till Bloomberg.

Läs även: Airbnb växer i Sverige – trots dom i Hyresnämnden

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies