Annons

Applegrundaren stämmer Youtube efter kryptobluff

Youtubes vd Susan Wojcicki och Applegrundaren Steve Wozniak.
Youtubes vd Susan Wojcicki och Applegrundaren Steve Wozniak. Foto: Press.
Applegrundaren Steve Wozniak väljer att dra techjätten Google till domstol.  
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Tillsammans med Steve Jobs och Ronald Wayne grundade Steve Wozniak teknikbolaget Apple under 1976.

I dag är hårdvarutillverkaren ett av världens största bolag, men Wozniak lämnade sin operativa roll i företaget redan elva år efter starten.

Hans förmögenhet uppgår till, i sammanhanget blygsamma, 100 miljoner dollar eller cirka 900 miljoner kronor.

Nu har Steve Wozniak valt att stämma Googles moderbolag Alphabet, en annan techjätte. Den riktar sig mer specifikt mot dotterbolaget Youtube, världens största videoplattform.

Stämningen, som lämnats in till en domstol i staden San Mateo i Kalifornien, handlar om att bedragare använt sig av filmer och bilder på Steve Wozniak i ett stort kryptobedrägeri på Youtube.

I de berörda klippen manipuleras tittarna att skicka pengar via kyptovalutor till ett okänt konto, i tron om att Steve Wozniak sedan skulle föra över dubbelt så mycket pengar tillbaka.

Bluffen är i stort sett identisk med det omfattade bedrägeri som drabbade världsstjärnor som Elon Musk, Jeff Bezos, Barack Obama och Bill Gates på Twitter häromveckan. Men mikrobloggen plockade ned dessa inlägg nästan omedelbart.

Läs mer: Kända konton hackade på Twitter – Apple, Musk och Bezos blev kapade 

Steve Wozniak menar tvärtom att Youtube inte varit tillräckligt snabba i processen att plocka ned de falska klippen, utan att de legat uppe på plattformen i flera månaders tid.

”Youtube har oförlåtligt tillåtit, marknadsfört och dragit ekonomisk vinning på liknande bedrägerier”, säger Steve Wozniak, enligt Bloomberg.

Applegrundaren har lämnat in stämningen tillsammans med 17 offer som lurats att föra över pengar till bedragarna. De vill att Alphabet och Youtube omedelbart plockar ner klippen och börjar varna användare för att bedrägerier förekommer på plattformen.

De målsägande begär också ett okänt belopp i skadestånd från techjätten.

Alphabet har inte kommenterat Steve Wozniaks stämning, rapporterar Bloomberg.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer