Annons

Apple höjer säkerheten mot konkurrenterna – så kommer det märkas i svenskarnas Iphones

Tim Cook presenterade nyheter under Apples utvecklarkonferens, WWDC. Bland annat nya hårdare säkerhetsrutiner.
Tim Cook presenterade nyheter under Apples utvecklarkonferens, WWDC. Bland annat nya hårdare säkerhetsrutiner. Foto: Brooks Kraft
Apple går i klinch med de andra stora Silicon Valley-jättarna. Företaget skruvar nu åt säkerhetskraven för appar som ska få finnas i App store. Anledningen: Användarna ska veta exakt hur Facebook, Google och alla andra övervakar dem på nätet.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Bland de stora amerikanska techjättarna – Amazon, Facebook, Google – är Apple i en unik position. Det är ett av få storbolag som inte tjänar merparten av sina pengar på att spåra kundernas data och sälja den.

Och Apple gör en grej av det.

Under bolagets pågående utvecklarkonferens ligger stort fokus på att bekämpa de andra techbolagens försök att kapitalisera på Iphone- Ipad- och Macanvändarnas app- och surfvanor.

I höst, när uppdateringar kommer till samtliga Appleprodukter, kommer användarna märka stora skillnader, säger representanter för Apple i samtal med Di Digital.

Läs mer: Apple släpper nytt – dumpar Intels processorer: ”Nästa stora steg”

En av de största nyheterna är att appar i Apples appbutik måste informera användarna om vilken typ av data de vill hämta in. Det gäller 31 olika typer av åtkomster, allt från kontaktbok, bilder, kamera eller platsdata.

Apple jämför den nya redovisningen med en innehållsdeklaration på matvaror.

Apple kommer själva att granska koden i apparna för att se så att företagen bakom dem faktiskt redovisar vad som hämtas in. De kommer också ha tekniska verktyg som ser till att policys efterlevs, säger företagets representant.

Läs mer: Så mycket tappar Google och Facebook i annonsintäkter i år

Apputvecklare måste också redovisa om de tänker dela data om vad användaren gör i appen med tredjepartsaktörer. Exempelvis datamäklare som köper och säljer den typen av data för att rikta specifik marknadsföring mot. Dessa vill Apple synliggöra på ett sätt som inte görs i dag.

Fysisk spårning är en annan het potatis. Redan i dag får användare alternativet att dela sin positionsdata i appar, men framöver kommer de även att kunna välja ”ungefärlig plats”. Det gör att appen bara får information om att personen framför skärmen befinner sig någonstans inom 1,5 mils radie från en viss punkt i närheten.

Läs mer: Presidentkandidaternas hot: Så vill de komma åt Facebook, Amazon och Google

Appar som vill ha tillgång till mikrofon och kamera måste precis som tidigare be om tillstånd, men från och med i höst kommer det bli ännu tydligare när så sker. En grön symbol kommer att lysa i skärmens överkant om kameran är aktiverad och en orange om mikrofonen är på. Genom att öppna en meny kan användaren se vilken app som tittar eller lyssnar, oavsett om appen just nu används eller ligger aktiv i bakgrunden.

Exempel på Apples eget ”bank-id” – ”Sign in with Apple” – där användarna loggar in med sitt Apple id.
Exempel på Apples eget ”bank-id” – ”Sign in with Apple” – där användarna loggar in med sitt Apple id.

Apple tar också steg för att skydda användarna från sig själva och sina dåliga lösenord. Redan förra året lanserades tjänsten ”Sign in with Apple”, en egen form av inloggning, inte helt olikt ett bank-id.

Nu ska den växa, men Apples representanter vill inte jämföra den i förhållande till just Bank-ID i Sverige. Det ska dock kunna ersätta inlogg på sajter och i appar som i dag administreras individuellt av utvecklaren. Det kräver dock att sajterna och apparna själva ansluter sig.

Enligt Apple är det redan ett populärt inloggningssätt hos de som implementerat det. Förhoppningen från Apples sida är att kunder hellre ska vilja återkomma till sajter med säker inloggning, än till de sajter som administrerar egna lösenordsdatabaser.

Läs mer: Spotifychefen: ”Apple har utformat reglerna för att skada oss”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer