Annons

Apples medgrundare: Jag har sålt mina bitcoin

Steve Wozniak, medgrundare av Apple tillsammans med Steve Jobs och Ronald Wayne.
Steve Wozniak, medgrundare av Apple tillsammans med Steve Jobs och Ronald Wayne. Foto: TT
Apples medgrundare Steve Wozniak berättade att han sålt sina bitcoin, och gav en känga till såväl Iphone X som Apple och Tesla vid en konferens i Stockholm under onsdagen. ”Nu tror jag inte något som Elon Musk eller Tesla säger, men jag älskar fortfarande bilen”, sade han.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det var en öppen och pratglad Steve Wozniak som talade på konferensen Nordic Business Forum i Stockholm under onsdagen.

Han grundade teknikjätten Apple 1976 tillsammans med Steve Jobs och Ronald Wayne och beskrivs som den tekniska hjärnan bakom bolaget. 1985 lämnade Steve Wozniak det dagliga arbetet på Apple, men kvarstår dock som anställd och sägs lyfta en lön på omkring 1 miljon kronor per år.

Under samtalet gav han en känga både till Apples avlidne medgrundare Steve Jobs och bolagets senaste smartphone, Iphone X.

”Steve Jobs förstod inte datorer, varken hårdvara eller mjukvara”, sade Steve Wozniak.

Läs även: Steve Wozniak - geni eller galning? 

Och på frågan om vilket som är det största felet med dagens teknikindustri svarade han: 

”Jag vill att saker ska vara enkla och direkta. Våra smarta telefoner har blivit mer och mer komplicerade”, sade han och gav som ett exempel Apples senaste Iphone-modell.

”Den nya Iphone X-knappen på sidan gör olika saker om du klickar en eller flera gånger, eller om du håller in volymknappen samtidigt. Det går emot tanken att maskiner ska vara intuitiva, som vi hade på Apple när vi byggde Lisa-datorn.”

Efter att ha lämnat det operativa arbetet på Apple har han bland annat investerat i robotikföretaget Ripcord och är forskningschef på hårdvarubolaget Fusion.io.

Om en Tesla stöter på något på en motorväg som är lite ovanligt, så klarar den inte av det.

Tidigare har Steve Wozniak berättat att han följde bitcoin under en tid för att sedan köpa kryptovalutan på kursen 700 dollar.

Men nu har han sålt allt, utan att berätta hur mycket han köpte eller till vilken kurs han sålde. 

”Jag har experimenterat med bitcoin. När kursen sköt upp så tänkte jag att jag inte ville ha den oron i mitt liv. Så jag sålde allt”, sade Steve Wozniak och berättade även att han tyckte att det var roligt att försöka resa runt i världen och bara använda bitcoin.

Under 2017 steg bitcoinkursen från 1 000 dollar för att toppa i december på drygt 19 000 dollar. I slutet av januari i år låg kursen på drygt 10 000 dollar.

Läs även: Apples medgrundare investerar i robotikföretag 

Apple-medgrundaren berättade även att han brukade vara pryltokig och följa alla nya prylar. Men nu har han ett nytt intresse.

”Nu läser jag artiklar om elbilar och hur företag efter företag går över till elbilar.”

Han ställde sig i en väntelista för att köpa en Tesla, men när han var längst fram fick han kalla fötter och köpte en Mercedes S-klass istället, berättade han.

”Då mejlade Elon Musk mig och sa att jag inte var en riktig Silicon Valley-kille.”

Senare köpte han faktiskt en Tesla, men han är inte helt nöjd med Autopilot-funktionen:

”Om en Tesla stöter på något på en motorväg som är lite ovanligt, så klarar den inte av det. Du måste vara på tårna hela tiden.”

”Nu tror jag inte på något som Elon Musk eller Tesla säger, men jag älskar fortfarande bilen”, sade han.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies