Annons

Apples misstro mot övriga branschen: Ska leda egen utveckling av 6g

Apples vd Tim Cook och Verizons vd Hans Vestberg har samarbetat länge kring mobilteknik.
Apples vd Tim Cook och Verizons vd Hans Vestberg har samarbetat länge kring mobilteknik.
Trenden är tydlig – Apple vill göra det mesta själva och förlita sig så lite som möjligt på konkurrenter. Nu söker bolaget personal för att själva ta fram 6g-teknik.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Apple började tidigt experimentera med egendesignade chip och processorer i Iphone och Ipad – vilket blivit en enorm framgång. 

Modell efter modell har produkterna överglänst konkurrenterna på Android-sidan, som uteslutande förlitar sig på tredjeparts-chip.

Apple sägs också vara på väg med egen design på allt från kameror till skärmar, vilka de tidigare köpt från Sony, Samsung och LG.

Självförtroendet har vuxit så pass att bolaget kommer fasa ut jätten Intels processorer i datorer till fördel för sina egna motsvarigheter – också dessa tidigt hyllade för sin snabbhet och energieffektivitet.

Läs mer: Experterna: Så viktig är Iphone 12 – för 5g-utvecklingen

Den senaste nyheten är nu att Apple verkar vilja bli av med konkurrenternas radioantenner och övrig teknik för trådlös kommunikation.

Enligt Bloomberg har Apple annonserat efter personal som kan utveckla nästa generations mobilnät, vad som gissningsvis kommer att kallas 6g.

Enligt annonsen ska personerna ”skapa näst generations trådlösa teknologi, som kommer att ha stor påverkan på Apples framtida produkter”. 

Utvecklingen av mobilnät är ofta en kapprustning mellan olika intressenter. Ericsson och Huawei har genom historien varit två av de mest drivande.

Ändå är det inte ologiskt att Apple vill in och diktera villkor.

Vid sidan av Apples flaggskeppsprodukt – som förstås är en telefon – påstås bolaget vara i färd att utveckla en helt självkörande bil. Den kommer i sådana fall var synnerligen beroende av mobil kommunikation med moln och andra tjänster.

Läs mer: Här är Apples nya datorer – och så snart kommer de till Sverige

Apples senaste modell av Iphone fick stöd för 5g först efter en förlikning i en patentstrid med 5g-chiptillverkaren Qualcomm. Det är deras teknik som nu sitter i Iphone 12.

Det var heller inte första gången Apple låg i en konflikt kring mobilnät. För några år sedan hade bolaget en omskriven fejd med Ericsson gällande patent i en äldre 4g-verison av Iphone. 

Även den processen förlikades och Ericsson och Apple enades efteråt om att samarbeta framöver.

Ericssons vd vid tiden var Hans Vestberg som berättat att han och Apples vd Tim Cook enades om att lägga ned stridsyxorna och istället samarbete om mobilnät.

Vestberg är numera vd och ordförande på den amerikanska jätteoperatören Verizon och verkar ha tagig vänskapen med Tim Cook med sig dit. Verizon och Apple presenterade nyheter till sammans i samband med lanseringen av Iphone 12 och Hans Vestberg var en av talarna.

Hur det samarbetet ser ut framöver är dock okänt.

Förutom att söka personal för teknikutveckling av 6g har Apple också anslutit sig till en allians av telekomföretag för att sätta gemensamma standarder för framtiden. 

6g väntas inte förrän närmare år 2030, men i tidiga spekulationer kring nätet sägs att det kan komma att handla om datahastigheter hundra gånger snabbare 5g.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer