Hoppa till innehållet

Apples misstro mot övriga branschen: Ska leda egen utveckling av 6g

Trenden är tydlig – Apple vill göra det mesta själva och förlita sig så lite som möjligt på konkurrenter. Nu söker bolaget personal för att själva ta fram 6g-teknik.

Apples vd Tim Cook och Verizons vd Hans Vestberg har samarbetat länge kring mobilteknik.
Apples vd Tim Cook och Verizons vd Hans Vestberg har samarbetat länge kring mobilteknik.

Apple började tidigt experimentera med egendesignade chip och processorer i Iphone och Ipad – vilket blivit en enorm framgång. 

Modell efter modell har produkterna överglänst konkurrenterna på Android-sidan, som uteslutande förlitar sig på tredjeparts-chip.

Apple sägs också vara på väg med egen design på allt från kameror till skärmar, vilka de tidigare köpt från Sony, Samsung och LG.

Självförtroendet har vuxit så pass att bolaget kommer fasa ut jätten Intels processorer i datorer till fördel för sina egna motsvarigheter – också dessa tidigt hyllade för sin snabbhet och energieffektivitet.

Läs mer: Experterna: Så viktig är Iphone 12 – för 5g-utvecklingen

Den senaste nyheten är nu att Apple verkar vilja bli av med konkurrenternas radioantenner och övrig teknik för trådlös kommunikation.

Enligt Bloomberg har Apple annonserat efter personal som kan utveckla nästa generations mobilnät, vad som gissningsvis kommer att kallas 6g.

Enligt annonsen ska personerna ”skapa näst generations trådlösa teknologi, som kommer att ha stor påverkan på Apples framtida produkter”. 

Utvecklingen av mobilnät är ofta en kapprustning mellan olika intressenter. Ericsson ERIC B -0,67%Dagens utveckling och Huawei har genom historien varit två av de mest drivande.

Ändå är det inte ologiskt att Apple vill in och diktera villkor.

Vid sidan av Apples flaggskeppsprodukt – som förstås är en telefon – påstås bolaget vara i färd att utveckla en helt självkörande bil. Den kommer i sådana fall var synnerligen beroende av mobil kommunikation med moln och andra tjänster.

Läs mer: Här är Apples nya datorer – och så snart kommer de till Sverige

Apples senaste modell av Iphone fick stöd för 5g först efter en förlikning i en patentstrid med 5g-chiptillverkaren Qualcomm. Det är deras teknik som nu sitter i Iphone 12.

Det var heller inte första gången Apple låg i en konflikt kring mobilnät. För några år sedan hade bolaget en omskriven fejd med Ericsson gällande patent i en äldre 4g-verison av Iphone. 

Även den processen förlikades och Ericsson och Apple enades efteråt om att samarbeta framöver.

Ericssons vd vid tiden var Hans Vestberg som berättat att han och Apples vd Tim Cook enades om att lägga ned stridsyxorna och istället samarbete om mobilnät.

Vestberg är numera vd och ordförande på den amerikanska jätteoperatören Verizon och verkar ha tagig vänskapen med Tim Cook med sig dit. Verizon och Apple presenterade nyheter till sammans i samband med lanseringen av Iphone 12 och Hans Vestberg var en av talarna.

Hur det samarbetet ser ut framöver är dock okänt.

Förutom att söka personal för teknikutveckling av 6g har Apple också anslutit sig till en allians av telekomföretag för att sätta gemensamma standarder för framtiden. 

6g väntas inte förrän närmare år 2030, men i tidiga spekulationer kring nätet sägs att det kan komma att handla om datahastigheter hundra gånger snabbare 5g.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera