Annons

Apples nya mål: En Oscar – och så dyrt kan det bli

Tim Cook vill inte vara sämre än Netflix. Enligt Wall Street Journal ska han ha knutit till sig kultregissören Martin Scorsese för en film med Leonardo DiCaprio och Robert De Niro.
Tim Cook vill inte vara sämre än Netflix. Enligt Wall Street Journal ska han ha knutit till sig kultregissören Martin Scorsese för en film med Leonardo DiCaprio och Robert De Niro.
Apple har knutit till sig Martin Scorsese, Leonardo DiCaprio och Robert De Niro för ett nytt filmprojekt. Och techjätten har råd – de slog nyligen miljardrekord för sin tjänsteverksamhet, där film och tv ingår.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Netflix Martin Scorsese-film ”The Irishman” nominerades till hela tio Oscars – men vann ingen. Men numerären visade ändå techbranschen att de kan tävla med de traditionella filmstudiobolagen.

Inför en kommande Oscarsgalan kraftsamlar nu Apple, vars film- och tv-verksamhet Apple tv+ redan kommit långt. Enligt amerikanska medier var bolaget i december 2019 tredje största streamingtjänst i USA med 33 miljoner konton, efter Netflix och Amazon Prime med 61 respektive 42 miljoner.

Apples intäkter från sitt serviceben – det vill säga tjänster som Icloud, Apple Music och Apple tv+ – steg under det andra kvartalet i år till 13,35 miljarder dollar, omkring 130 miljarder kronor.

Läs mer: Svenskarna samlar alla streamingtjänster – växer 230 procent i coronakrisen

Och nu tar alltså bolaget en liten del av den summan och lägger på en ny storfilm kallad ”Killers of the flower moon” där Leonardo DiCaprio och Robert De Niro sägs spela huvudrollerna under Martin Scorseses regi, enligt Wall Street Journal.

Hur mycket produktionen kommer att kosta är oklart, men The Irishman kan vara en fingervisning. Enligt amerikanska medier landade prislappen för den produktionen på omkring 1,6 miljarder kronor.

Netflix meddelade i december att The Irishman sågs av 26 miljoner hushåll den första veckan, vilket var nytt rekord för en film på plattformen. Däremot har rapporterats att den bara spelat in omkring 80 miljoner kronor på bio där den också hade begränsad premiär.

Läs mer: Apple redovisar platt tillväxt – missade på Iphone

Apple tv+ har sedan lanseringen erbjudits gratis i ett år för alla kunder som registrerat en ny Appleprodukt, såsom Iphone, Ipad eller Mac. Med andra ord är antalet som betalar för tjänsten just nu betydligt lägre än de 33 miljoner användare som rapporterats.

Det finns inga uppgifter om hur The Irishman ekonomiskt gynnade eller drabbade Netflix, även om PR-vinsten får anses vara enorm. 

Netflix har även en rad andra succéer bakom sig de senaste åren, däribland ”Roma” vars regissör Alfonso Curarón belönades med en Oscar för just bästa regi 2018. Filmen tilldelades också pris för bästa icke-engelskspråkiga film.

Apple framstår dock ha råd med en rejäl satsning med en förhoppning om att bli första streamingtjänst att faktiskt ta hem den tyngsta Oscarsstatyetten för bästa film.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer