Annons

Apples spelrabatt går bara till 2 procent

Foto: Jack Mikrut
Efter kritik mot Apple om att de tar för stor del av mobilspelbolagens intäkter ska techjätten ge rabatt till mindre aktörer. Men enligt analysföretaget Sensor Tower står de endast för 2 procent av intäkterna. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Bakgrunden är att dessa förläggare ska få en högre andel av intäkterna på bekostnad av Apples, från vanliga 70 procent till 85 procent. 

Från årsskiftet fram till november har man undersökt 29 000 mobilspelsförläggare med intäkter från åtminstone ett spel. Av dessa genererade cirka 940 stycken hela 38,4 miljarder dollar från spelarköp. 

Läs mer: Apple sänker avgiften på App Store efter den starka kritiken

Runt 28 000 förläggare, eller 96,7 procent av alla mobilspelsförläggare på plattformen, har genererat mindre än en miljon dollar såhär långt i år, eller sammanlagt 834 miljoner dollar. 

Det innebär således att en liten del av mobilspelsförläggarna står för 98 procent av de beräknade intäkterna på plattformen. Detta samtidigt som de förläggare som kvalificerar sig för den högre intäktsandelen om 85 procent står för endast två procent av de totala intäkterna. 

Sensor Tower skriver att Apples beslut att reducera sin egna intäktsandel för mindre bolag markerar en betydande förändring som kan leda till att andra plattformar väljer att gå samma väg. Samtidigt har inget förändrats i praktiken för de inflytelserika mobilspelsbolagen som genererar i stort sett alla intäkter.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer