Annons

Apples svar till Spotify: Ni har fel

Spotifys vd Daniel Ek.
Spotifys vd Daniel Ek.
Nu ger Apple svar på tal gällande Spotifys anmälan till EU:s om konkurrensbrott. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det var i mars tidigare i år som Spotify lämnade in en anmälan till EU mot Apple. Det svenska bolaget menar att App Store bryter mot konkurrsregler.

Anmälan kom inte som en överraskning, då Spotify under flera år klagat på hur streamingtjänsten behandlas av Apple i appbutiken. 

Bland annat menade Spotify att Apple infört regler i App Store som begränsat valfriheten, samt att den avgift apptillverkare måste betala för att finnas i App Store – 30 procent av intäkterna första året, därefter 15 procent – är konkurrenshämmande.

Läs mer: Spotify anmäler Apple till EU 

Nu har Apple skickat in sitt svar på anmälan, rapporterar Der Spiegel. Där menar bolaget att Spotifys påståenden inte stämmer och att de inte tar en så hög procentandel av Spotifys intäkter. 

Enligt Apple betalar Spotify enbart den så kallade ”Apple-skatten” på mindre än 1 procent av de betalande användarna, motsvarande runt 680 000 konton. Detta eftersom Spotify enbart tecknade användare via App Store mellan 2014 till 2016. Sedan 2016 är det inte längre möjligt att ansluta till Spotify genom Apple. 

Som svar på kritiken kring App Store har Apple lanserat en hemsida för att öka transparensen kring hur appbutiken fungerar.

Bolaget blev tidigare i år stämda av en grupp icke-namngivna utvecklare, som anklagar Apples appbutik för att vara ett monopol. 

Apple får en stor del av sina intäkter via App Store. Skulle domen inte falla till deras fördel innebär det med största sannolikhet en stor förlust för Apple. 

Läs mer: USA:s högsta domstol dömer ut Apple i monopolmål 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer