Hoppa till innehållet

Apples vinst skuttade – aktien följde med

Apple gjorde ett stabilt tredje kvartal, då både vinst och omsättning överträffade förväntningarna. Samtidigt som Iphone-försäljningen gick ner.

Apples vd Tim Cook presenterar nya Iphone 11 på bolagets event i september i år.
Apples vd Tim Cook presenterar nya Iphone 11 på bolagets event i september i år.

(Di Digital/Silicon Valley) Årets tredje kvartal brukar vara en mellanperiod för Apple och förväntningarna på bolaget gick i linje med resultatet under samma månader i fjol. 

Apple slog dock till med ett högre resultat än förhandstippat. Bolagets intäkter uppgick till 64 miljarder dollar, vilket var högre än väntade 63 miljarder dollar, enligt Bloombergs analytikerkonsensus. 

”Det här är Apples högsta omsättning i fjärde kvartalet (Apple har brutet räkenskapsår reds.anm.) någonsin”, sa techjättens vd Tim Cook i samtalet om rapporten med analytiker.

Iphone-försäljningen minskade med 9 procent, medan de totala intäkterna ökade med 2 procent jämfört med tredje kvartalet i fjol. Tillväxten för Apples tjänsteutbud gick upp med 18 procent. Även försäljningen för smarta klockor och Ipad hade en stark tillväxt, med 54 procent.

Vinsten per aktie landade på 3,03 dollar, vilket också det överträffade analytikernas samlade prognos på 2,84 dollar. Vinsten gick dock ner med 3 procent.

Bolagets utsikter för det viktiga julkvartalet ligger på mellan 85,5 miljarder dollar och 89,5 miljarder dollar i omsättning. Det är i linje med väntade 86,5 miljarder dollar. Då är det upp till bevis för Apples nya modell av Iphone, den elfte i ordningen.

Läs mer: Nya Iphone ”billigare” – här är alla nyheter från eventet

Samma dag som rapporten släpptes kom uppgifter på att Apple planerar ett släpp av 5G-mobiler nästa år, enligt källor till tidningen Nikkei Asian Review. Apple ligger efter konkurrenten Samsung som redan säljer mobiler med 5G, men samtidigt är utbyggnaden av 5G-näten fortfarande väldigt begränsad i USA.

5G-nyheten var dock inget som fick marknaden på fall och aktiekursen var oförändrad vid börsens stängning på onsdagen. Totalt har Apple hittills gjort ett rekordår på börsen och ökat med över 64 procent sedan i januari. 

När rapporten kom på onsdagskvällen svensk tid gick aktien upp med över 2 procent i handeln efter börsens stängning.

Läs också: Svalt mottagande för Apples tv-serie The Morning Show

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera