Annons

Apples vinst skuttade – aktien följde med

Apples vd Tim Cook presenterar nya Iphone 11 på bolagets event i september i år.
Apples vd Tim Cook presenterar nya Iphone 11 på bolagets event i september i år.
Apple gjorde ett stabilt tredje kvartal, då både vinst och omsättning överträffade förväntningarna. Samtidigt som Iphone-försäljningen gick ner.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

(Di Digital/Silicon Valley) Årets tredje kvartal brukar vara en mellanperiod för Apple och förväntningarna på bolaget gick i linje med resultatet under samma månader i fjol. 

Apple slog dock till med ett högre resultat än förhandstippat. Bolagets intäkter uppgick till 64 miljarder dollar, vilket var högre än väntade 63 miljarder dollar, enligt Bloombergs analytikerkonsensus. 

”Det här är Apples högsta omsättning i fjärde kvartalet (Apple har brutet räkenskapsår reds.anm.) någonsin”, sa techjättens vd Tim Cook i samtalet om rapporten med analytiker.

Iphone-försäljningen minskade med 9 procent, medan de totala intäkterna ökade med 2 procent jämfört med tredje kvartalet i fjol. Tillväxten för Apples tjänsteutbud gick upp med 18 procent. Även försäljningen för smarta klockor och Ipad hade en stark tillväxt, med 54 procent.

Vinsten per aktie landade på 3,03 dollar, vilket också det överträffade analytikernas samlade prognos på 2,84 dollar. Vinsten gick dock ner med 3 procent.

Bolagets utsikter för det viktiga julkvartalet ligger på mellan 85,5 miljarder dollar och 89,5 miljarder dollar i omsättning. Det är i linje med väntade 86,5 miljarder dollar. Då är det upp till bevis för Apples nya modell av Iphone, den elfte i ordningen.

Läs mer: Nya Iphone ”billigare” – här är alla nyheter från eventet

Samma dag som rapporten släpptes kom uppgifter på att Apple planerar ett släpp av 5G-mobiler nästa år, enligt källor till tidningen Nikkei Asian Review. Apple ligger efter konkurrenten Samsung som redan säljer mobiler med 5G, men samtidigt är utbyggnaden av 5G-näten fortfarande väldigt begränsad i USA.

5G-nyheten var dock inget som fick marknaden på fall och aktiekursen var oförändrad vid börsens stängning på onsdagen. Totalt har Apple hittills gjort ett rekordår på börsen och ökat med över 64 procent sedan i januari. 

När rapporten kom på onsdagskvällen svensk tid gick aktien upp med över 2 procent i handeln efter börsens stängning.

Läs också: Svalt mottagande för Apples tv-serie The Morning Show

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer