Annons

AR-bolaget XMReality väljer bort riskkapital – går till börsen

Johan Castewall är vd för AR-bolaget XMReality.
Johan Castewall är vd för AR-bolaget XMReality. Foto: Patrik Olsson.
AR-bolaget XMReality slogs om en finalplats på Di Startup Tour i Linköping för två veckor sedan. Nu väljer styrelsen att börsnotera bolaget.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

XMReality (NTL) har utvecklat ett system som gör det möjligt för tekniker att med hjälp av en mobilkamera eller smarta glasögon bli vägledda av experter på distans. Systemet, som bygger på AR, augmented reality, sparar pengar åt företag som slipper flyga experter till olika ställen i världen. Linköpingsbolaget som grundades 2007 har flera stora internationella kunder, bland dem Volvo och Bosch. 

När bolaget deltog i Di Startup Tour i Linköping för två veckor sedan höll bolaget på att ta in kapital. Nu har styrelsen tänkt om och väljer i stället att notera XMReality på First North till våren.

Jag tror att det kan bli en fantastiskt bra resa för företaget.

”Vi har kört två parallella spår då vi både har pratat med riskkapitalaktörer och tittat på börsspåret. Nu har styrelsen fattat beslutet att det är mot börsen man strävar”, säger XMRealitys vd Johan Castewall. 

”Jag tror att det kan bli en fantastiskt bra resa för företaget.”

XMReality, som ägs till 20 procent av Almi invest, har även Linköpingsprofiler, som Amras (NTL) vd Tommy Johansson och Coresonics grundare Christer Svensson, i ägarkretsen. Bolagets styrelse har varit i långt gångna diskussioner med tre riskkapitalbolag men valde slutligen en börsnotering med hjälp av analysbolaget Redeye istället. En anledning är det breda intresset för teknik som rör virtuell och förstärkt verklighet.

Läs även: Amra prisades på Startup Tour i Linköping

”Eftersom det finns ett så enormt intresse både för VR och AR på hela marknaden, då tror vi att det är fördelaktigt för bolaget att finnas där och vara en möjlighet för alla möjliga investerare. Sedan så finns det både väldigt mycket aktivitet och publicitet kring de här listorna”, säger XMRealitys styrelseordförande Claes Nylander. 


Rättelse: Johan Castewall beskrevs i en tidigare version som medgrundare till Linköpingsbolaget. Det stämmer inte. Han är vd för XMReality och ingenting annat.


Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies