Annons

Årets kvinnliga grundare står för 15 procent av covid-testen i Sverige

Startupbolaget Dynamic Code står för 15 procent av testkapaciteten i Sverige för covid-19. Di Digitals läsare röstade fram bolagets grundare Anne Kihlgren till årets viktigaste kvinnliga grundare.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

På torsdagskvällen korades Anne Kihlgren till Årets kvinnliga grundare på Di Digitals event Female Founders som sändes digitalt.

Hur känns det att bli framröstad till Årets viktigaste grundare av Di Digitals läsare?

”Det är så kul att få den här utmärkelsen nu! Jag har jobbat med säkra hälsotester och diagnoser i många år men det är nu det händer. Att vården digitaliseras är en naturlig och viktig utveckling och vi ser att vi fyller en viktig roll i att ge människor bättre kontroll över sin hälsa genom våra testlösningar”, säger Anne Kihlgren.

Dynamic Code är en plattform för diagnostik med hälso- och dna-tester för till exempel covid-19, glutenintolerans och klamydia, som säljs direkt till konsument och via vårdgivare. Bolaget har 40 anställda och sin bas Linköping, där man även har sitt laboratorium.

”Just nu är det hårt tryck på laboratoriet för covid-19-tester, där Dynamic Code står för närvarande för cirka 15 procent av testkapaciteten i Sverige”, säger Anne Kihlgren.

Mellan januari och september omsatte bolaget drygt 90 miljoner kronor, vilket är en markant ökning från fjolårets intäkter på 19 miljoner kronor. Den senaste kapitalrundan var i februari i år, då man tog in 47,6 miljoner kronor i en nyemission. Enligt handlingar från Bolagsverket var Gustaf Ramel, Thord Wilkne, riskkapitalbolaget Backing Minds och Erik Fällström de största investerarna i rundan. 

Vad har hänt på Dynamic Code i år?
”Med covid-19 har vi visat många människor vad vi står för och nyttan med distansvård. Vi har följt vårt vanliga koncept och utvecklat ett säkert covid-19 test, som du kan ta själv. Här har vi både utvecklat testet och skalat upp produktionen och etablerat samarbeten med stora samarbetspartners snabbt”

Historien om Dynamic Code började på 90-talet då Anne Kihlgren arbetade på Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL (numera NFC), med kriminaltekniska analyser i brottsutredningar. 

”Under mina år när jag jobbade med dna-analyser fascinerades jag över hur mycket information som går att få fram med dna-teknik”, säger hon.

Den erfarenheten tog hon med sig när hon grundade Dynamic Code 2011. I november i år lämnade hon över vd-posten till Louise Nylén, som kommer från fintechjätten Trustly.

”Jag gjorde det för att fokusera på det jag brinner mest för, vilket är strategisk affärsutveckling i bolaget”, säger Anne Kihlgren.

Ser du dig själv som en förebild?

”Om jag kan vara en förebild för andra så tycker jag det är väldigt roligt, särskilt som det är så viktigt med fler kvinnliga förebilder. Jag drivs av att ge människor bättre kontroll över sin hälsa och kunna förändra det området med hjälp av ny teknik och hoppas såklart att det kan inspirera andra”.

Läs mer: De nominerades till Sveriges viktigaste kvinnliga grundare 2020

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer