Annons

Argentinsk miljardär räddar svenska tv-floppen

Från vänster: Matthew Wilkinson, chef för Magine Pro, bolagets tekniktjänst, och Magines storägare; den argentinska oljemiljardären Alejandro Pedro Bulgheroni.
Från vänster: Matthew Wilkinson, chef för Magine Pro, bolagets tekniktjänst, och Magines storägare; den argentinska oljemiljardären Alejandro Pedro Bulgheroni. Foto: Press och Bloomberg.
Det svenska streamingbolaget Magine redovisar en brakförlust på närmare 170 miljoner för 2018. Förlusten är dock lägre än tidigare år och omställningen av verksamheten ser ut att gå i rätt riktning. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Få ägare skulle orka med Magines enorma förluster och ständiga identitetskriser. Totalt har det svenskgrundade streamingbolaget bränt drygt 1,6 miljarder kronor sedan starten 2011, och ändrat inriktning på verksamheten flera gånger. 

Men Magine backas inte upp av vem som helst. Bolagets huvudägare är numera företagsgruppen Inversora, som vid årsskiftet ägde 78 procent av aktierna. Bakom Inversora står Argentinas rikaste man, oljemiljardären Alejandro Bulgheroni. 

Vi har fått ett starkt stöd från Inversora.

”Vi har fått ett starkt stöd från Inversora och de andra ägarna”, säger Matthew Wilkinson, chef för bolagets nya företagstjänst Magine Pro.

Tur är väl det. Även 2018 blev nämligen ett år av illröda siffror. På koncernnivå uppgick Magines förlust hela 169 miljoner kronor. Det är visserligen 93 Mkr mindre än under 2017, så utvecklingen går åt rätt håll.

Även omsättningen förbättras då den växte med 26 procent till 67 Mkr under 2018. 

Under sina tidiga år var bolaget känt för sina konsumenttjänster inom film och tv i Sverige och Tyskland. Men alla dessa har stegvis monterats ned. 

För ett par år sedan skrotades exempelvis Magine TV i Sverige för gott. Detta sedan varken TV4 eller dåvarande MTG var med på noterna. I februari i år stängdes även den tyska versionen av samma tjänst. 

Det har krävts investeringar för att bygga ut teknikplattformen.

Under sommaren kunde Di Digital även rapportera att Magine lagt ner sin filmuthyrningstjänst Plejmo.

Läs mer: Magine lägger ner filmtjänst i Sverige 

Numera är bolaget främst en teknikleverantör inom streaming av rörlig bild. Rent tekniskt handlar det om så kallade OTT-tjänster, det som gör det möjligt att titta på Netflix eller SVT Play i fullgod kvalité via bredband, tele- eller kabelnät. Verksamheten går under namnet Magine Pro och är samlad i dotterbolaget Magine AB. 

Utöver detta investerar Magine i exklusivt originalinnehåll, enligt årsredovisningen. 

I fjol redovisade Magine AB en omsättning på närmare 30 Mkr, vilket var 17 Mkr mer än under 2017. Förlusten i detta, numera helt centrala dotterbolag, minskade samtidigt med 98 Mkr till 118 Mkr.

”Övergången mot att bli en fullständig b2b-plattform för OTT och optimering bidrog till att förbättra resultatet för 2018. Samtidigt har det krävts investeringar för att bygga ut teknikplattformen och konkurrera på marknaden”, säger Matthew Wilkinson på Magine Pro.

Sedan 2017 har antalet anställda halverats, från 90 till 45. Verksamheten är huvudsakligen baserad i Stockholm, med ett lokalt marknadskontor i Tyskland. 

Matthew Wilkinson ser i dag ljust på framtiden.

”Med de investeringar vi gjort under 2018 i plattformen, samt rekryteringarna inom sälj från våra konkurrenter och tillväxten på marknaden för onlinevideo, anser vi oss vara i en bra position för att utföra vår tillväxtplan och öka våra intäkter”, säger han.

Magine Pro fungerar på de flesta Ios-baserade smartphones och läsplattor, samt via webbläsare för datorer och smart-tv.
Magine Pro fungerar på de flesta Ios-baserade smartphones och läsplattor, samt via webbläsare för datorer och smart-tv. Foto: Pressbild

Men omställningen kommer att fortsätta kosta pengar. 

Under 2018 gick ägarna därför in med ytterligare 122 Mkr i lån. 

Vidare tog Magine in drygt 437 Mkr genom en nyemission av preferensaktier i början av 2019. Endast delägarna Inversora, Salstenen AB och Gulla Invest Limited hade rätt att teckna sig. Detta eftersom aktierna betalades genom kvittning av fordringar på Magine. 

Som Di Digital tidigare rapporterat har även en rad svenskar investerat i Magine under de tidiga åren. Några av dem är finansprofilen Harald Mix, tidigare statsminister Göran Persson (S), techinvesteraren Tommy Jacobson och fotbollsspelaren Martin Dahlin. Dessa minoritetsägare har dock i dag mycket lite att säga till om i det förlustdrabbade bolaget.

Läs mer: Miljardfloppen Magines oväntade delägare: Göran Persson 

Digitalpodden: Hör om det skrotade tv-projekt ”Spotify TV”:

Länk till acast
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer