Hoppa till innehållet

Artisten kritiserar Spotify-chefens rekordlön – får själv 2 öre per spelning

Spotifychefen Gustav Söderströms topplön på 332 miljoner kronor har fått sångerskan Lisa Nilsson att sparka bakut på Instagram. 

Lisa Nilsson är inte nöjd med ersättningen från Spotify.
Lisa Nilsson är inte nöjd med ersättningen från Spotify.Foto: TT

Förra veckans nyhet om Spotifychefernas topplöner har väckt många reaktioner – bland annat från sångerskan Lisa Nilsson, känd för 1990-talshiten Himlen runt hörnet. 

I ett inlägg på Instagram delar hon en bild från Di Digitals artikel, som visar de svenskar som drog in högst lön under 2019. Listan är baserad på en genomgång av DN

Toppar årets sammanställning gör Spotifychefen Gustav Söderström, med en årslön på 332 miljoner kronor innan skatt. 

Läs mer: 332 miljoner kronor: Spotify-chef har Sveriges högsta lön 

”Var är min avkastning på mina miljoner streamar?”, skriver Lisa Nilsson i bildtexten.  

Till Aftonbladet uppger sångerskan att hon tjänar runt två öre per låt som spelas på strömningstjänsten. Det innebär att hon drar in runt 80 000 kronor per år på sin musik på Spotify. 

”Jag tjänar så lite från Spotify att jag inte ens räknar med det i mina årsbudgetar. Det blir snarare som en överrasknings-bonus. Jag tjänar min trygga inkomst på att stå på scen”, säger hon till tidningen.

I inlägget på Instagram skämtar hon om att hon ska semestra på Gustav Söderströms sommarbostad till sommaren. 

”Jag tar bara ut min del av vinsten för min streamade musik”, skriver hon. 

Men trots den låga ersättningen är det inte aktuellt för Lisa Nilsson att lämna strömningstjänsten. 

”Nej, det kan jag inte. Jag har inte den positionen eller tryggheten. Jag gör det den dagen det finns ett alternativ. Skulle jag plocka bort min musik från Spotify tar någon annan den platsen”, säger hon till Aftonbladet.

Det är inte första gången en artist höjer rösten kring Spotifys arvoden. Magnus Uggla och Taylor Swift har tidigare tagit bort sin musik från tjänsten, i protest mot ersättningen.

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera