Annons

Artisten kritiserar Spotify-chefens rekordlön – får själv 2 öre per spelning

Lisa Nilsson är inte nöjd med ersättningen från Spotify.
Lisa Nilsson är inte nöjd med ersättningen från Spotify. Foto: TT
Spotifychefen Gustav Söderströms topplön på 332 miljoner kronor har fått sångerskan Lisa Nilsson att sparka bakut på Instagram. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Förra veckans nyhet om Spotifychefernas topplöner har väckt många reaktioner – bland annat från sångerskan Lisa Nilsson, känd för 1990-talshiten Himlen runt hörnet. 

I ett inlägg på Instagram delar hon en bild från Di Digitals artikel, som visar de svenskar som drog in högst lön under 2019. Listan är baserad på en genomgång av DN

Toppar årets sammanställning gör Spotifychefen Gustav Söderström, med en årslön på 332 miljoner kronor innan skatt. 

Läs mer: 332 miljoner kronor: Spotify-chef har Sveriges högsta lön 

”Var är min avkastning på mina miljoner streamar?”, skriver Lisa Nilsson i bildtexten.  

Till Aftonbladet uppger sångerskan att hon tjänar runt två öre per låt som spelas på strömningstjänsten. Det innebär att hon drar in runt 80 000 kronor per år på sin musik på Spotify. 

”Jag tjänar så lite från Spotify att jag inte ens räknar med det i mina årsbudgetar. Det blir snarare som en överrasknings-bonus. Jag tjänar min trygga inkomst på att stå på scen”, säger hon till tidningen.

I inlägget på Instagram skämtar hon om att hon ska semestra på Gustav Söderströms sommarbostad till sommaren. 

”Jag tar bara ut min del av vinsten för min streamade musik”, skriver hon. 

Men trots den låga ersättningen är det inte aktuellt för Lisa Nilsson att lämna strömningstjänsten. 

”Nej, det kan jag inte. Jag har inte den positionen eller tryggheten. Jag gör det den dagen det finns ett alternativ. Skulle jag plocka bort min musik från Spotify tar någon annan den platsen”, säger hon till Aftonbladet.

Det är inte första gången en artist höjer rösten kring Spotifys arvoden. Magnus Uggla och Taylor Swift har tidigare tagit bort sin musik från tjänsten, i protest mot ersättningen.

Länk till instagram

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer