Annons

Atomico: Europeisk tech krossar rekorden i år

Mattias Ljungman och Sophia Bendz är investerare på riskkapitalbolaget Atomico.
Mattias Ljungman och Sophia Bendz är investerare på riskkapitalbolaget Atomico. Foto: Patrik Olsson
I år ökar investeringarna till europeiska techbolag rejält och antalet anställda inom sektorn växer tre gånger snabbare än i ekonomin i övrigt. Det visar Atomicos årliga techrapport.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Europa har många framgångsrika techbolag. Men någon europeisk bjässe värderad till över 100 miljarder dollar, något USA har flera av, finns än så länge inte.

Men det kan vara på gång, åtminstone enligt Tom Wehmeier som är partner och research-chef på riskkapitalbolaget Atomico.

”Det europeiska ekosystemet är friskare än det någonsin varit. Fundamenten, alltså talangpoolen, investerarbasen och hubbarna är otroligt starka. Sannolikheten att det blir Europa som producerar nästa globala techjätte är större än den någonsin har varit”, säger han till Di Digital.

För tredje året i rad har techkonferensen Slush och Atomico släppt en rapport som tar tempen på det europeiska startup-landskapet.

Atomico grundades av den svenske Skype-miljardären Niklas Zennström och har bland annat de svenska bolagen Truecaller, Klarna och Mapillary i portföljen. I våras stängde Atomico en av de största europeiska riskkapitalfonderna, Atomico IV, på 6,5 miljarder kronor.

Läs mer: Atomico stänger rekordfond – en av Europas största 

I rapporten är det bilden av ett allt mer aktivt ekosystem som målas upp. Enligt Atomico kommer investeringarna i europeiska techbolag att slå rekord i år och uppgå till närmare 160 miljarder kronor, jämfört med knappt 120 miljarder kronor 2016.

Dessutom har ytterligare sju bolag välkomnats till den europeiska unicorn-klubben som nu har totalt 41 medlemmar. Under året uppnådde bland annat brittiska Purplebricks, finska Rovio och slovenska Outfit7 en värdering på 1 miljard dollar eller mer.

Läs även: Skandia och Swedbank Robur storköper i Angry Birds-bolaget Rovio 

”Det är iögonfallande hur investeringarna fortsätter att växa. Om vi jämför i dag med för fem år sedan så är det otroligt att se hur långt vi har kommit. Hela vägen från ängelinvesteringar till börsnoteringar så blir det allt fler och allt mer sofistikerade investerare”, säger Tom Wehmeier.

Rapporten bygger på data från 12 partners, däribland Linkedin, och intervjuer med ett 50-tal europeiska techprofiler.

Enligt rapporten är det nu 5,5 miljoner personer som jobbar som utvecklare i Europa, och antalet anställda inom techsektorn i Europa växer tre gånger snabbare än i ekonomin i övrigt.

Tom Wehmeier pekar ut tre faktorer som gör att jordmånen i Europa är god för techbolag. 

”Dels finns det en djup teknologisk expertis. Det finns också en mångfald geografiskt med allt vad det innebär för mobilitet och kapital. Dessutom finns det en vilja att kombinera det tekniska kunnandet med den djupa industrikunskap Europa har.”

Det senare, alltså beröringspunkter mellan startupbolag och äldre, etablerade bolag, ser han som en trend som kommer växa i betydelse.

Under 2017 deltog etablerade företag som investerare i 637 rundor. Det är en ökning med 600 procent enligt Atomico som samtidigt kan konstatera att omkring 20 procent av allt riskkapital i Europa nu kommer från denna källa.

”Större och etablerade traditionella företag investerar och köper allt fler techbolag. Den traditionella industrin har insett vad som händer och vill knyta närmare band med techindustrin”, säger Tom Wehmeier.

Läs även: ”Amazons framfart skyndar på Ikeas startup-jakt”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer