Annons

Atomico: Här är trenderna som dominerar Europas techsektor

Tom Wehmeier är partner och research-chef på riskkapitalbolaget Atomico.
Tom Wehmeier är partner och research-chef på riskkapitalbolaget Atomico.
Storbolagens intensiva startupjakt, ICO:er och entreprenörers nyfunna kärlek till regleringar är tre trender som pekas ut i riskkapitalbolaget Atomicos årliga rapport.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

För tredje året i rad har techkonferensen Slush och Atomico släppt en rapport som tar tempen på det europeiska startup-landskapet.

Enligt Atomico kommer investeringarna i europeiska techbolag att slå rekord i år, men man lyfter även fram en rad starka trender inom den europeiska techindustrin.

Förra året pekades deeptech, alltså tekniktunga techbolag, ut som ett särskilt intressant område. Tom Wehmeier, partner och research-chef på Atomico, kan konstatera att investeringarna i deeptech har ökat med 40 procent under 2017 till motsvarande knappt 30 miljarder kronor. Mycket tyder dessutom på att bolagen vill fortsätta vara oberoende snarare än att köpas upp, enligt Atomico.

Läs även: Niklas Zennströms Atomico tar sikte på ”deep tech”

En av de stora trenderna under 2017 har varit så kallade ICO:er, eller initial coin offerings. ICO:er innebär att andelar i projekt kring kryptovalutor byts mot andra kryptovalutor, eller mot nationella valutor. I slutet av oktober uppskattade Bloomberg att ICO:er hade samlat in omkring 25 miljarder kronor. Samtidigt har finansieringssättet mött skarp kritik, främst på grund av bristen på insyn och reglering.

Läs även: Experten om nya kryptoinvesteringar: “Nu är det vilda västern” 

Enligt Atomico-rapporten och Tom Wehmeier befinner sig Europa i fronten av innovationskurvan och fler ICO:er kommer därifrån än någon annanstans.

"Oavsett vad man tycker om företagen som byggs via så kallade ICO:er är det intressant att se på utvecklingen. Särskilt om man tror att det är en genombrottsteknologi som kan vara lika disruptiv som internet självt.”

En annan trend är entreprenörer har börjat se på regleringar med andra ögon. Det kan förvisso vara svårt för exempelvis ett ungt fintechbolag att till fullo uppfylla alla krav. Men för de företag som befinner sig på rätt sida av regelverket är konkurrensen mindre än den annars hade varit.

”Regleringar har tidigare setts som en barriär för att skala företag. Men regleringar ger möjligheter för konkurrensfördelar. Ta Natural Cycles som exempel som har godkänts som preventivmedel av det tyska certifikatbolaget Tüv Süd. Det är svårt att få sin produkt certifierad, men värdefullt. Klarna, som har fått en banklicens, är ett annat exempel. Det är en stor fördel för dem.”

Läs även: Natural Cycles får certifikat och storsatsar 

Atomicos årliga rapport bygger på data från 12 partners och intervjuer med ett 50-tal europeiska techprofiler. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer