Hoppa till innehållet

Atomico: Här är trenderna som dominerar Europas techsektor

Storbolagens intensiva startupjakt, ICO:er och entreprenörers nyfunna kärlek till regleringar är tre trender som pekas ut i riskkapitalbolaget Atomicos årliga rapport.

Tom Wehmeier är partner och research-chef på riskkapitalbolaget Atomico.
Tom Wehmeier är partner och research-chef på riskkapitalbolaget Atomico.

För tredje året i rad har techkonferensen Slush och Atomico släppt en rapport som tar tempen på det europeiska startup-landskapet.

Enligt Atomico kommer investeringarna i europeiska techbolag att slå rekord i år, men man lyfter även fram en rad starka trender inom den europeiska techindustrin.

Förra året pekades deeptech, alltså tekniktunga techbolag, ut som ett särskilt intressant område. Tom Wehmeier, partner och research-chef på Atomico, kan konstatera att investeringarna i deeptech har ökat med 40 procent under 2017 till motsvarande knappt 30 miljarder kronor. Mycket tyder dessutom på att bolagen vill fortsätta vara oberoende snarare än att köpas upp, enligt Atomico.

Läs även: Niklas Zennströms Atomico tar sikte på ”deep tech”

En av de stora trenderna under 2017 har varit så kallade ICO:er, eller initial coin offerings. ICO:er innebär att andelar i projekt kring kryptovalutor byts mot andra kryptovalutor, eller mot nationella valutor. I slutet av oktober uppskattade Bloomberg att ICO:er hade samlat in omkring 25 miljarder kronor. Samtidigt har finansieringssättet mött skarp kritik, främst på grund av bristen på insyn och reglering.

Läs även: Experten om nya kryptoinvesteringar: “Nu är det vilda västern” 

Enligt Atomico-rapporten och Tom Wehmeier befinner sig Europa i fronten av innovationskurvan och fler ICO:er kommer därifrån än någon annanstans.

"Oavsett vad man tycker om företagen som byggs via så kallade ICO:er är det intressant att se på utvecklingen. Särskilt om man tror att det är en genombrottsteknologi som kan vara lika disruptiv som internet självt.”

En annan trend är entreprenörer har börjat se på regleringar med andra ögon. Det kan förvisso vara svårt för exempelvis ett ungt fintechbolag att till fullo uppfylla alla krav. Men för de företag som befinner sig på rätt sida av regelverket är konkurrensen mindre än den annars hade varit.

”Regleringar har tidigare setts som en barriär för att skala företag. Men regleringar ger möjligheter för konkurrensfördelar. Ta Natural Cycles som exempel som har godkänts som preventivmedel av det tyska certifikatbolaget Tüv Süd. Det är svårt att få sin produkt certifierad, men värdefullt. Klarna, som har fått en banklicens, är ett annat exempel. Det är en stor fördel för dem.”

Läs även: Natural Cycles får certifikat och storsatsar 

Atomicos årliga rapport bygger på data från 12 partners och intervjuer med ett 50-tal europeiska techprofiler. 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera