Annons

Atomico: Här är trenderna som kommer dominera Europas techsektor 2019

Atomicos vd och grundare Niklas Zennström och partner Sophia Bendz samt Spotifys grundare Daniel Ek.
Atomicos vd och grundare Niklas Zennström och partner Sophia Bendz samt Spotifys grundare Daniel Ek.
Riskkapitalbolaget Atomico spår fler miljardrundor, mjukvarusuccéer och mer fokus en mer jämställd europeisk techscen under 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

För fjärde året i rad släpper Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico och techkonferensen Slush en rapport som tar tempen på den europeiska techsektorn. 

En sak som framgår tydligt är att tillväxten har gått i taket under de senaste fem åren, speciellt när det gäller kapital. Enligt rapporten har investeringarna ökat från 45 miljarder kronor 2013 till årets 207 miljarder kronor i Europa. 

Enligt Nordic Tech List har drygt 10 miljarder kronor hittills i år investerats i svenska startups.

Europa har även sett fyra börsnoteringar av techbolag till ett värde av över 45 miljarder kronor vardera. Förutom Europas största VC-backade börsnotering någonsin, Spotify, handlar det om fintechbolaget Adyen, e-handelssajten Farfetch och analysbolaget Elastic. 

Förutom att Sverige kan stoltsera med Spotify delar vi även förstaplatsen med Finland när det gäller investerat kapital per antalet utvecklare i landet, drygt 420 000 kronor per utvecklare.

Läs även: Svenska pensionsfonder leder techracet i Europa 

I fjol listade riskkapitalbolaget ett antal spaningar i sin rapport, bland annat ett ökat antal ICO:er, mer fokus på tekniktunga bolag och entreprenörers möjligheter att utnyttja regelverk som en konkurrensfördel.  

Årets rapport fokuserar snarare på de utmaningar och möjliga positiva förändringar som den europeiska techsektorn skulle gynnas av. 

1. Ökade investeringar i bolag grundade av kvinnor och minoriteter 

Enligt Atomicos rapport gick 7 procent av investerat kapital i Europa till startupbolag med kvinnliga eller mixade grundarteam. I Sverige ser det någorlunda bättre ut, där mixade och kvinnliga grundarteam tillsammans tog in 12 procent av kapitalet, enligt Di Digitals senaste granskning för 2017.

Riskkapitalbolaget förutser att ett flertal europeiska riskkapitalfonder kommer att startas under 2019 för att dra nytta av denna outnyttjade potential. Bland annat lyfter rapporten fram Backing Minds som ett exempel på detta. 

Läs även: ”Klädsam självkritik av Northzones Pär-Jörgen Pärson” 

Men rapporten visar även att tillgången på kapital inte är det enda problemet. Enligt en undersökning som riskkapitalbolaget har genomfört uppger 46 procent av kvinnorna att de har utsetts för diskriminerande behandling inom techsektorn. Stick i stäv med det uppger 75 procent av alla svarande att de anser att kulturen i techcommunityt är inkluderande.

2. Techgrundarna bygger bolag på hemmaplan

Bolagsbyggarna i Europa valde till en början att flytta till USA:s västkust för att testa lyckan att bygga stora techbolag. I ett senare skede har man istället dragit sig till de europeiska städer som redan har ett starkt techcommunity, som Stockholm, Berlin och London. 

Nu spår rapporten att techgrundare till större del kommer att stanna i sina hemstäder för att bygga sitt bolag. Det beror till stor del på de lokala satsningar som sker i mindre städer. Ett exempel på det är Malmö som enligt Atomico är en av 20 regioner vars techcommunity växer snabbast i Europa.

3. Miljardrundor allt vanligare 

När Spotify tog in 4,3 miljarder kronor i en finansieringsrunda i mitten av 2015 fick det många att höja på ögonbrynen. Det är fortfarande en väldigt stor runda i europeiska mått, men även här har rundornas storlek ökat. 

Japanska Softbank har bland annat lett två investeringar med ett värde över 500 miljoner dollar, motsvarande 4,5 miljarder kronor, i bolagen Improbable och Auto1. I och med att Europa skapar fler multimiljardbolag och att riskkapitalbolagen skapar större fonder, tror Atomico att vi kommer att se fler rundor i den här storleken.

Läs även: Japansk visionär ska köpa framtiden med 900 miljarder 

4. SAAS tar fart i Europa 

Bolag som erbjuder tjänster inom SaaS, Software-as-a-Service, har hamnat på efterkälken i Europa, enligt rapporten. Men nu börjar de europeiska molntjänstbolagen komma ikapp. Atomico spår ett antal stora börsnoteringar av dessa bolag.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer