Hoppa till innehållet

Atomico: Här är trenderna som kommer dominera Europas techsektor 2019

Riskkapitalbolaget Atomico spår fler miljardrundor, mjukvarusuccéer och mer fokus en mer jämställd europeisk techscen under 2019.

Atomicos vd och grundare Niklas Zennström och partner Sophia Bendz samt Spotifys grundare Daniel Ek.
Atomicos vd och grundare Niklas Zennström och partner Sophia Bendz samt Spotifys grundare Daniel Ek.

För fjärde året i rad släpper Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico och techkonferensen Slush en rapport som tar tempen på den europeiska techsektorn. 

En sak som framgår tydligt är att tillväxten har gått i taket under de senaste fem åren, speciellt när det gäller kapital. Enligt rapporten har investeringarna ökat från 45 miljarder kronor 2013 till årets 207 miljarder kronor i Europa. 

Enligt Nordic Tech List har drygt 10 miljarder kronor hittills i år investerats i svenska startups.

Europa har även sett fyra börsnoteringar av techbolag till ett värde av över 45 miljarder kronor vardera. Förutom Europas största VC-backade börsnotering någonsin, Spotify, handlar det om fintechbolaget Adyen, e-handelssajten Farfetch och analysbolaget Elastic. 

Förutom att Sverige kan stoltsera med Spotify delar vi även förstaplatsen med Finland när det gäller investerat kapital per antalet utvecklare i landet, drygt 420 000 kronor per utvecklare.

Läs även: Svenska pensionsfonder leder techracet i Europa 

I fjol listade riskkapitalbolaget ett antal spaningar i sin rapport, bland annat ett ökat antal ICO:er, mer fokus på tekniktunga bolag och entreprenörers möjligheter att utnyttja regelverk som en konkurrensfördel.  

Årets rapport fokuserar snarare på de utmaningar och möjliga positiva förändringar som den europeiska techsektorn skulle gynnas av. 

1. Ökade investeringar i bolag grundade av kvinnor och minoriteter 

Enligt Atomicos rapport gick 7 procent av investerat kapital i Europa till startupbolag med kvinnliga eller mixade grundarteam. I Sverige ser det någorlunda bättre ut, där mixade och kvinnliga grundarteam tillsammans tog in 12 procent av kapitalet, enligt Di Digitals senaste granskning för 2017.

Riskkapitalbolaget förutser att ett flertal europeiska riskkapitalfonder kommer att startas under 2019 för att dra nytta av denna outnyttjade potential. Bland annat lyfter rapporten fram Backing Minds som ett exempel på detta. 

Läs även: ”Klädsam självkritik av Northzones Pär-Jörgen Pärson” 

Men rapporten visar även att tillgången på kapital inte är det enda problemet. Enligt en undersökning som riskkapitalbolaget har genomfört uppger 46 procent av kvinnorna att de har utsetts för diskriminerande behandling inom techsektorn. Stick i stäv med det uppger 75 procent av alla svarande att de anser att kulturen i techcommunityt är inkluderande.

2. Techgrundarna bygger bolag på hemmaplan

Bolagsbyggarna i Europa valde till en början att flytta till USA:s västkust för att testa lyckan att bygga stora techbolag. I ett senare skede har man istället dragit sig till de europeiska städer som redan har ett starkt techcommunity, som Stockholm, Berlin och London. 

Nu spår rapporten att techgrundare till större del kommer att stanna i sina hemstäder för att bygga sitt bolag. Det beror till stor del på de lokala satsningar som sker i mindre städer. Ett exempel på det är Malmö som enligt Atomico är en av 20 regioner vars techcommunity växer snabbast i Europa.

3. Miljardrundor allt vanligare 

När Spotify tog in 4,3 miljarder kronor i en finansieringsrunda i mitten av 2015 fick det många att höja på ögonbrynen. Det är fortfarande en väldigt stor runda i europeiska mått, men även här har rundornas storlek ökat. 

Japanska Softbank har bland annat lett två investeringar med ett värde över 500 miljoner dollar, motsvarande 4,5 miljarder kronor, i bolagen Improbable och Auto1. I och med att Europa skapar fler multimiljardbolag och att riskkapitalbolagen skapar större fonder, tror Atomico att vi kommer att se fler rundor i den här storleken.

Läs även: Japansk visionär ska köpa framtiden med 900 miljarder 

4. SAAS tar fart i Europa 

Bolag som erbjuder tjänster inom SaaS, Software-as-a-Service, har hamnat på efterkälken i Europa, enligt rapporten. Men nu börjar de europeiska molntjänstbolagen komma ikapp. Atomico spår ett antal stora börsnoteringar av dessa bolag.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera