Annons

Åtta av tio styrelsemedlemmar saknar digital kompetens

Sara Öhrvall är en av få styrelsemedlemmar med erfarenhet från nollnolltalets digitaliseringsvåg.
Sara Öhrvall är en av få styrelsemedlemmar med erfarenhet från nollnolltalets digitaliseringsvåg.
Digitaliseringen kullkastar bransch efter bransch. Men bara en bråkdel av börsjättarnas styrelsemedlemmar besitter digital kompetens. ”På företagssidan ligger Sverige jättelångt efter”, säger digitaliseringsexperten Sara Öhrvall.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Endast två av tio styrelseledamöter bland OMXS30-bolagen besitter digital kompetens, visar Di Digitals granskning. Med erfarenheterna av 1990-talets telekomvärld borträknade krymper siffran ytterligare. På den snävare listan kvalar bara 24 av storbolagens 250 ledamöter in.

Åtta storbolag saknar helt digital kompetens i styrelsen.

Bristen på digital kompetens kan få ödesdigra konsekvenser, enligt Sara Öhrvall, styrelseledamot i Investor och krönikör i Di.

”Det är svårt att bedöma vad en ny teknik har för kraft att förändra. Det har funnits allt för många exempel på företag som gång på gång har missbedömt det”, säger hon.

Läs även: SEB i botten bland storbankerna

Åtta av storbolagen saknar helt och hållet ledamöter med digital bakgrund. Det gäller bland andra SEB och Lundin Petroleum samt industri- och byggtrion Alfa Laval, Atlas Copco och Skanska.

”Att styrelsen helt saknar den kompetensen kan bli ett problem. Dels för att styrelsen inte ställer rätt frågor till ledningen, dels för att ledningen inte får gehör för stora investeringar som krävs. Man sätter heller inte fokus på rätt frågor att diskutera”, säger Sara Öhrvall.

Man sätter inte fokus på rätt frågor att diskutera.

Enligt Alfa Lavals kommunikationschef Peter Torstensson är digitaliseringen ”i allra högsta grad närvarande och levande” inom företaget.

”Det gäller såväl hur vi kan effektivisera olika processer inom bolaget, som hur vi ska göra det ännu enklare för våra kunder att köpa, hela vägen från att behovet uppstår hos kunden till att produkten är levererad och är i bruk”, säger han.

Han får medhåll av medicinteknikbolaget Getinge, som även det saknar ledamöter med erfarenhet av en ledande position inom it- eller telekombranschen.

Läs mer: Internetbolagen räddar inte jobben

”Den digitala kompetensen finns huvudsakligen på ledningsnivå och inom respektive affärsområde”, säger Carl Bennet, Getinges ordförande och vd.

Bäst i klassen är Stockholmsbörsens telekom- och teknikbolag och det industriklassade biometribolaget Fingerprint Cards. Liksom Tele 2 kan Fingerprint visa upp fem ledamöter med digital kompetens av totalt sex styrelsemedlemmar.

En handfull av ledamöterna har erfarenhet av att ha drivit på digitaliseringsvågen under nollnolltalet.

Läs mer: Stockholm slukar techninvesteringarna

I år har H&M:s valberedning nominerat Youtubenätverket United Screens vd Stina Honkamaa Bergfors, tidigare Sverigechef på Google. Modejätten har sedan tidigare Skype-grundaren Niklas Zennström i styrelserummet, medan Spotifys medgrundare Martin Lorentzon har suttit i Telia Soneras styrelse sedan 2013.

Oklarhet är absolut inte ett bra tecken.

Samtidigt anser drygt hälften av beslutsfattarna i det svenska näringslivet att det egna företagets digitala strategi är förvirrande och oklar, enligt en undersökning genomförd av japanska Fujitsu som presenterades i januari.

”På företagssidan ligger vi jättelångt efter. Oklarhet är absolut inte ett bra tecken”, säger Sara Öhrvall.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies