Annons

Austronauter inspirerade hennes robotarm

Sofie Woge, grundare av Tendo for people not symptoms.
Sofie Woge, grundare av Tendo for people not symptoms. Foto: Fredrik Norrlid
Industridesignern Sofie Woge inspirerades under en kurs på Nasa. Nu driver hon bolaget Tendo for people not symptoms, som utvecklar en robotarm för personer med rörelsehinder.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

En av personerna som stod på scen under eventet Startup Live i Malmö var Sofie Woge som grundat Tendo for people not symptoms. Hon utvecklar ett robotstyrt greppverktyg för handen som känner av när användaren försöker greppa eller släppa ett föremål. Användaren får då hjälp av artificiell styrka för att lyfta och greppa. 

Läs mer: Fullsatt på Malmös startupfestival

Idén fick hon under utbildningen i industridesign när hon gick en kurs på Nasa i Houston.

”Då var idén att utveckla ett verktyg för astronauter som lever i tyngdlöshet och i en miljö utan motstånd. De behöver hålla igång musklerna och även få stöd i vissa situationer och jag såg att man kunde ta ner tekniken på jorden och hjälpa människor med till exempel en funktionsnedsättning att få bättre kraft och mer självständighet”, säger Sofie Woge.

Hon arbetar just nu för att ta fram den första fungerande prototypen och hoppas att en mindre användargrupp ska kunna testa produkten i början av nästa år för att kunna ha en produkt på marknaden om två till tre år.

”Vi hör redan nu önskemål för att utveckla tekniken för andra kroppsdelar som axlar och armbågar”, säger hon.

Tidigare i år investerade hockeyprofilen Börje Salming i Göteborgsbolaget Bioservo, som utvecklar robothandskar med en liknande funktion. Enligt Sofie Woge skiljer sig Tendos produkt bland annat i storlek.

Läs mer: Miljonregn över svensk robothandske

”De gör ett kraftgrepp, jag utvecklar en mindre produkt och har siktat in mig på att hjälpa användaren med finmotorik, inte enbart ren kraft.” 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer