Annons

Automile stänger jätterunda – når miljardvärdering

Jens Nylander, vd och grundare för Automile.
Jens Nylander, vd och grundare för Automile. Foto: Automile
Techprofilen Jens Nylanders Automile har precis stängt en finansieringsrunda på 280 miljoner kronor ledd av riskkapitalbolaget Insight Venture Partners. Efter rundan värderas bolaget enligt Jens Nylander till omkring 1 miljard kronor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Techprofilen Jens Nylander är kanske mest känd som grundaren av mp3-spelarmärket Jens of Sweden. Under de senaste åren har han dock varit fullt sysselsatt med sitt nya bolag Automile som utvecklat ett system som kopplar upp bilar mot nätet för att mäta förarens vanor och i vilket skick bilen befinner sig i en digital körjournal. 

Bolaget grundades 2014 och erbjuder så kallade fleet-management tjänster för företag med fordonsflottor. Tjänsten används till att öka produktiviteten och reducera kostnaderna för tidsspill, bränsleförbrukning och skador i trafiken. 

Sommaren 2016 tog Automile in 55 Mkr från bland annat Skype-grundaren Niklas Zennström. Nu har bolaget stängt sin klart största runda hittills på hela 280 Mkr. 

Ledande i rundan är Insight Venture Partner, med investeringar i bland annat Alibaba, Twitter och Shopify under bältet. Även de tidigare investerarna SaaStr, Point Nine Capital, Dawn Capital och Salesforce deltar. 

Läs mer: Niklas Zennström ökar i Automile som värderas till en halv miljard

"Vi hade egentligen inte tänkt göra den här rundan förens nästa år, men vi blev uppvaktade av ett antal investerare under sommaren och efter en stund bestämde vi oss för att inleda diskussioner", säger Jens Nylander till Di Digital. 

När man tar in så här mycket pengar finns det bara en väg framåt och det är att lyckas.

Vad gillade ni med Insight Venture?

"Det som gjorde oss smickrade var att de helt enkelt tog sig så mycket tid att förstå bolaget vilket tyder på att de bryr sig och verkligen vill hjälpa till att skala bolaget med både erfarenhet och pengar. När man tar in så här mycket pengar finns det bara en väg framåt och det är att lyckas", säger Jens Nylander. 

Enligt Jens Nylander har Automile en rullande årsomsättning på drygt 50 miljoner kronor i dag. De nya pengarna ska gå till att trycka på gasen och öka tillväxttakten ytterligare. 

Läs mer: Automile-investerare säljer – gör mer än hundra gånger pengarna

"Vi kommer öka takten inom marknadsföring, sälj och utveckling. Med de nya pengarna kommer vi inte ha som krav att vara kassaflödespositiva utan nu blir det fortsatt stora satsningar både i Europa och USA", säger han. 

Automile planerar även ett antal nya produktlanseringar under 2018 inklusive produkten Anytrack som kan användas till andra fordon än bilar. 

"Anytrack är en enhet som kan användas till exempelvis motorcyklar, båtar och trailers. Sen kommer några ytterligare funktionstillägg som vi bygger ovanpå vår plattform där vi bland annat kopplar upp de som är ute på fältet och jobbar mot kontoret. Jag vill inte säga exakt vad vi gör men vi jobbar väldigt hårt med att få bort all pappershantering på fältet”, säger Jens Nylander och poängterar att Anytrack även kan bli aktuell för konsumentmarknaden. 

Automile grundades i slutet av 2014 av Jens Nylander, Jacob Pontén och Felix Rosén. Huvudkontoret ligger i Palo Alto i USA och man har även kontor i Stockholm, Sundsvall och Oslo med planer på ytterligare två kontor nästa år. Bolaget planerar att nyanställa omkring 80 personer de närmsta tolv månaderna varav hälften i Sverige. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer