Annons

Avanza har en hemlig bolåneutmanare - det här kan vara på gång

Johan Prom, vd för Avanza.
Johan Prom, vd för Avanza. Foto: Patrik Olsson
Fintechbolaget Stabelo och Avanza gör sig under stort hemlighetsmakeri redo att tackla bolånemarknaden. Det här vet vi om satsningen. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Bolån utgör än så länge bara en randanmärkning på den svenska fintech-kartan, men i kulisserna finns flera utmanare som kastar lystna blickar på storbankernas bolåneaffär. 

Nätmäklaren Nordnet breddade i september sitt bolåneerbjudande och nischbanken Collector har sedan en tid tillbaka övervägt att ge sig in på bolånemarkanden. 

Läs mer: Gardells uppstickarbolag: Bankerna bromsar utvecklingen

På barrikaderna står även Avanza som i mars meddelade att man ingått ett samarbetsavtal med nystartade Stabelo kring bolån. Nätmäklaren meddelade dessutom att man investerat 5 miljoner kronor i startupbolaget och fått ett ägande på strax under 20 procent.

Men exakt vad Avanza och Stabelo ska göra kring bolån är höljt i dunkel. I samband med nyheten berättades inte mycket konkret.

När Di Digital i oktober söker Avanzas vd Johan Prom, nätmäklarens styrelseordförande Sven Hagströmer och Stabelos medgrundare Hampus Brodén för att få veta mer om samarbetet lägger de locket på kring vad samarbetet rent konkret kommer att innebära.

Johan Prom berättar dock att den nya bolåneprodukten kommer att sjösättas under 2017 och ger en översiktlig beskrivning av ambitionen:

“Det här är en produkt som vi tror väldigt mycket på när det kommer till att ta fram ett bättre och billigare bolåneerbjudande som kan utmana de lösningar som finns idag”, säger han till Di Digital.

Läs mer: Rekordmarginaler bäddar för digitalt bolånekrig 

Hampus Brodén avböjer ett samtal och meddelar att han inte har möjlighet att berätta mer kring Stabelo givet den fas bolaget befinner sig.

Ett ovanligt hemlighetsmakeri kring en startup som ska lansera sin produkt i närtid.

Di Digital har dessutom begärt ut ett antal olika handlingar från Finansinspektionen för att ta reda på mer exakt vad Stabelo ska göra, men har stött på patrull då samtliga handlingar maskerats kraftigt.

Trots detta finns det en hel del pusselbitar kring vad Stabelo försöker göra.

* Lånen ska inte belasta Avanzas balansräkning utan nätmäklaren ska istället vara distributionspartner.

* Stabelo grundades 2016 av Hampus Brodén, tidigare toppchef på SEB med ansvar för bankens finansiella strategi och balansräkningshantering, och Wilhelm Moberg, som har varit partner på hedgefonden Futuris.

Läs mer: Här är bolagen som rustar för ett digitalt bolånekrig 

* Moderbolaget i den nystartade koncernen är Stabelo Group AB, där Avanza alltså kontrollerar omkring 20 procent av aktierna, med de två dotterbolagen Stabelo AB och Stabelo Asset Management AB.

* Stabelo AB har enligt den senaste årsredovisningen ägnat 2016 åt att "planera och utveckla en digitaliserad plattform för ansökningar för bostadslån för privatpersoner". Det är just Stabelo AB som Avanza tecknat ett samarbetsavtal med. 

* Bolaget har även fått tillstånd att bedriva konsumentkreditgivning av Finansinspektionen.

* Stabelo Asset Management AB fick i sin tur i juli tillstånd att bedriva fondverksamhet enligt lagen om alternativa investeringsfonder och förvaltar den alternativa investeringsfonden Stabelo Fund 1 AB.

* Av den senaste årsredovisningen framgår det att fonden varit vilande under 2016, men att dess verksamhet ska vara att "förvärva krediter och därmed förenlig verksamhet".

Lägger man ihop pusselbitarna blir en möjlig tolkning att Stabelo planerar att starta en plattform för bolån samtidigt som man löser finansieringsfrågan genom en fond. En liknande lösning används av det svenska bolånebolaget Hypoteket som ska låta pensions- och försäkringsbolag investera i en bolånefond.

Läs mer: Schibsteds bolåne-startup gör en pivot – utmanar storbankerna 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer