Annons

Avanza ökar i bolånebolaget Stabelo

Foto: Anders Wiklund/TT
Bolåneuppstickaren fyller på kassan med 10 miljoner kronor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den senaste tiden har en ny bolåneform uppstått i Sverige. Det rör sig om tjänster baserade på så kallade bolånefonder finansierade av pensions- och försäkringsjättar där lånen sedan förmedlas via digitala plattformar. 

Nätmäklaren Avanza är en av aktörerna som ser potential i området. Startupbolaget Stabelo, som ägs av Avanza till 20 procent, förvaltar enligt Di Digitals uppgifter cirka 10 miljarder kronor som ska lånas ut till marknaden.

Låntagarna får en ränta på strax under 1,3 procent med tre månaders bindningstid, vilket är klart lägre än storbankernas snitträntor.

Intresset för lånen har varit rekordstort men Stabelo (NTL) har inte velat kommentera sin affär när Di Digital ringt upp.

Nu står det klart att Stabelo, det vill säga själva bolaget och inte bolånefonden, fyller på sin kassa ytterligare. Detta genom att ta in 5 miljoner kronor i en nyemission och lika mycket i ett konvertibellån.

Finansiärerna är de befintliga ägarna Avanza, Brummer-partnern Kent Janér och Credit Suisses tidigare Nordenchef Michael Ingelög. Stabelo, som grundades 2016, värderas till 150 miljoner kronor i transaktionen, enligt handlingar hos Bolagsverket som Di Digital har tagit del av.

Läs mer: ”Det går att lägga sig lägre än storbankerna gör i dag” 

Stabelos grundare Hampus Brodén och Wilhelm Moberg avstår att teckna nya aktier i emissionen.

Marknaden har reagerat positivt på den nya bolåneformen. Di Digital har tidigare rapporterat satt Stabelo hoppades på 2000 intresseanmälningar under sin testperiod men fick in över tio gånger så många. Tjänsten har ännu inte lanserats brett.

Läs mer:

Kunderna rusar till nya billiga bolån – miljarder i potten 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies