Annons

Avanzas bolåneutmanare Stabelo sänker räntan till 1,09 procent

Avanzas vd Rikard Josefson.
Avanzas vd Rikard Josefson. Foto: Jesper Frisk
Nischbanken Avanza flyttar fram sina positioner på bolånemarknaden. Deras startupbolag Stabelo sänker sin tremånadersränta till 1,09 procent för alla kunder.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

De digitala utmanarna har lovat att revolutionera bolånemarknaden med låga räntor. Men hittills är det bara Hypoteket och Stabelo som fått igång sin utlåning, enligt Di Digitals nyliga kartläggning

Nischbanken Avanza äger runt 30 procent av Stabelo och hjälper till att distribuera lånen till konsumenter. Det har sannolikt varit avgörande för att skapa förtroende för startupen hos både kunder och investerare.

Sedan starten i april har Stabelo lånat ut volymer på 3,1 miljarder kronor till svenska hushåll. Erbjudandet har hittills bestått av bostadslån med en ränta på 1,24 procent vid en bindningstid på tre månader.

Nu väljer dock uppstickaren att sänka denna tremånadersränta till 1,09 procent.

”Det är en den klart lägsta publicerade listräntan på marknaden. Prissänkningar har varit något vi övervägt sedan starten”, säger Rikard Josefson, vd på Avanza.

Läs mer: Skilda världar för bolåneutmarna: ”Tog lång tid att få finansiering” 

Enligt Di Digitals beräkningar kommer Stabelos nya bolån att ligga mellan 30-50 punkter lägre än storbankernas snitträntor med samma villkor. Endast Landshypotek Bank kommer just nu i närheten med en genomsnittlig tremånadersränta på 1,10 procent.

Stabelos färdigförhandlade erbjudande riktar sig enbart till kunder som vill flytta sitt bolån och man accepterar utlåning på upp till 60 procent av bostadens värde. 

Finansieringen har hämtats genom en fond för pensionsbolag och andra institutionella aktörer. Flera investerare har redan fått avkastning på sitt kapital och valt att fylla på med ytterligare pengar i fonden, erfar Di Digital.

”Vi har legat ganska lågt hittills för att säkerställa att våra system och utbetalningar fungerar. Det viktigaste är att ge kunden en så bra upplevelse som möjligt. Nu känner vi att vi oss trygga i våra processer och har möjligheter att växa, då är priset relevant”, säger Rikard Josefson.

Än så länge motsvarar Stabelos utlåning bara 0,1 procent av hela den svenska bolånemarknaden. Avanzas operativa chef Gunnar Olsson har tidigare sagt att bolaget kan växa till en marknadsandel på 10 procent framledes.

Rikard Josefson är inne på samma linje.

”Det är ett maratonlopp som våra konkurrenter sprungit i 150 år, medan vi inte nått första vätskestationen ännu”, säger han.

Stabelos nya ränta påminner om det erbjudande på 0,95 procent som Enkla, en annan omskriven uppstickare, utlovade i våras vid byte till ett bundet lån på tre år. Hittills har grundaren Alexander Widegren dock inte sålt en enda obligation och lanseringen dröjer.

Läs mer: Enkla vill utmana storbankerna med rekordlåg ränta 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies