Annons

Avanzas bolåneutmanare vinner mark – miljarder på spel när storbankerna pressas

Stabelos vd och medgrundare Hampus Brodén.
Stabelos vd och medgrundare Hampus Brodén. Foto: Press.
Bolåneutmanaren Stabelo, som har Avanza och Nordic Capital i ägarsfären, ökar sina intäkter med 320 procent och har nu lånat ut över 11 miljarder kronor. Trots coronavirusets utbrott är vd:n Hampus Brodén entusiastisk. ”Om vi inte hade tittat ut genom fönstret eller läst tidningarna hade det varit svårt att ana att det pågår en pandemi”, säger han.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Mycket väsen för ingenting. Så kan man beskriva statusen för de flesta så kallade bolåneutmanare i Sverige, som med en digitaliserad verksamhet och lägre operativa kostnader vill erbjuda lägre räntor till kunderna än storbankerna.

Ett tiotal utmanare har under de senaste åren fått tillstånd från Finansinspektionen att låna ut pengar som bostadskreditinstitut. Men det är bara två aktörer som faktiskt lanserat sin produkt, Hypoteket och Stabelo.

Stabelo har sedan starten 2018 fått draghjälp av Avanza, som äger ungefär en tredjedel av företaget. Nischbanken har distribuerat och marknadsfört bolånen genom sina kanaler och vid utgången av första kvartalet hade nästan 11 000 svenskar nappat.

Det växande kundunderlaget har gett effekt på Stabelos egna finanser. Ett färskt bokslut, som Di Digital tagit del av, visar att bolagets omsättning steg med över 320 procent till 102,5 miljoner kronor under 2019. 

Företagets bolån finansieras av en fond som pensionsjättar och försäkringsbolag kan köpa andelar i genom vinstandelslån, vilket går att likna vid en aktiefond för privatpersoner. Stabelo tar sedan ut en administrationsavgift, baserat på de utlånade volymerna, som sin förtjänst.

”Det är en väldigt enkel affärsmodell. Både volymerna och intäkterna växte ungefär enligt plan och är ett resultat av ett fortsatt stort intresse från svenska bolånetagare”, säger Hampus Brodén, vd och medgrundare, till Di Digital.

Lockbetet har varit att erbjuda bland de lägsta räntorna på marknaden. Den rörliga tremånadersräntan hos Stabelo ligger i dagsläget på 1,34 procent.

”Vårt koncept är att kunden aldrig ska behöva bevaka sitt lån, utan alltid få rättvisa villkor automatiskt. Vi tittar kontinuerligt på hur storbankerna prissätter sina lån och ger en rabatt utefter det. Det finns heller inga krav på att kunden ska ge sig in i kringaffärer för att få lägre ränta.”

I slutet juni uppgick den totala utlåningsvolymen till 11,2 miljarder kronor hos Stabelo.

Ni växer i dagsläget volymerna med runt 2–3 procent månad för månad, och kring 45 procent på årsbasis. Kommer ni klara av att hålla i det?

”På grund av att vår delägare Avanza är börsnoterade så brukar jag undvika att ge prognoser. Men jag är absolut positiv för framtiden”, säger han.

I ert bokslut konstaterar ni att coronaviruset och dess skadeverkningar på ekonomin inte har gett någon effekt hos Stabelo. Stämmer det? 

”Om vi inte hade tittat ut genom fönstret eller läst tidningarna, utan enbart tittat på vår egen verksamhet, hade det varit svårt att ana att det pågår en pandemi. Kundernas punktlighet att betala räntor är helt opåverkad än så länge, vilket så klart är en positiv överraskning. Min bild är att våra kunder har en osedvanligt hög kreditvärdighet”, säger Hampus Brodén,

Han betonar dock att det handlar om en ögonblicksbild som kan förändras. Men inte heller intresset från investerarna, varav merparten är svenska pensionsbolag, har minskat under coronapandemin enligt vd:n.

Läs mer: Utmanaren byter kostym: ”Vi ska bli störst på att hitta och omförhandla bolån” 

Stabelo gjorde i fjol en förlust om 26,4 Mkr på sista raden, ungefär i linje med året före. Hampus Brodén menar att verksamheten i princip skulle kunna gå runt redan i dag – om inte bolaget gjorde investeringar i utveckling av nya produkter. 

”Vår kostnadsbas reflekterar i huvudsak investeringar för framtiden”, säger Hampus Brodén, utan att vilja precisera exakt vilka framtida produkter som Stabelo eventuellt kommer lansera. I dag accepterar bolaget dock enbart kunder med en belåningsgrad under 60 procent.

Men trots förlusten råder det ingen nöd på Stabelo. I slutet av fjolåret tog bolaget in närmare 70 Mkr i nytt kapital från banken Nordax, mot en ägarandel om 9 procent och en total värdering om 870 Mkr. Nordax kontrolleras i sin tur av det svenska riskkapitalbolaget Nordic Capital och det finska försäkringsbolaget Sampo.

Utöver storbankerna är den stora konkurrenten Hypoteket, vars majoritetsägare är mediekoncernen Schibsted. Lanseringarna 2018 låg nära i tiden och räntorna har alltsedan dess varit jämbördiga. Hypoteket hade i början av juni i år lånat ut drygt 6 miljarder kronor till cirka 5 000 svenskar, enligt egen utsago.

Avanzas kanaler har sedan starten fungerat som en viktig inkörsport för att locka nya kunder till Stabelo. I våras tecknade företaget även ett liknande distributionsavtal med Avanzas, kanske allra största, konkurrent Nordnet.

”Hypoteket har valt en annan väg och det går att arbeta på olika sätt. Men jag tror det är lättare att växa volymen och portföljen genom att även arbeta med partners”, säger Hampus Brodén. 

Men det finns betydligt mer att ta av för både Stabelo och Hypoteket. Deras nuvarande utlåning motsvarar tillsammans en bra bit under 1 procent av den totala bolånestocken i Sverige.

Läs mer: Utmanare knaprar allt mer av storbankernas bolånekaka 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer