Annons

Avanzas utmanare drar iväg – har tecknat bolån för 7 miljarder

Stabelos grundare Hampus Brodén.
Stabelos grundare Hampus Brodén. Foto: TT och press.
Bolåneuppstickaren Stabelo drar in allt fler kunder och ökade utlåningen med 67 procent under första kvartalet 2019. ”Vi sneglar alltid på de etablerade aktörernas bolåneräntor”, säger grundaren Hampus Brodén.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Stabelo, som har nischbanken Avanza som delägare, ökade utlåningen av bolån ordentligt under första kvartalet i år. 

Vid årsskiftet hade bolåneutmanaren lånat ut för 4,2 miljarder kronor, medan volymen låg på drygt 7 miljarder den sista mars.

Det motsvarar en ökning på 67 procent under årets första kvartal, enligt Avanzas månadsstatistik.

”Vi sneglar alltid på de etablerade aktörernas bolåneräntor. Vi vill alltid ligga med rabatt gentemot de räntorna. Vår ambition är att ingen ska behöva förhandla för att få en bra ränta”, säger bolagets grundare Hampus Brodén.

Läs mer: Uppstickaren har tecknat bolån för 3 miljarder: ”Tar kunder från bankerna”

I november sänkte Stabelo sin ränta till rekordlåga 1,09 procent. Sofia Svavar, Avanzas chef för investerarrelationer, tror att det är en av anledningarna till att Stabelo växer och får in fler bolånekunder. 

”Vi har sedan slutet av fjolåret och början av det här året haft en bra tillväxt. När Stabelo sänkte räntan i november såg vi ett stort inflöde. Sedan ligger ju Stabeloräntan bra till jämfört med snitträntorna, så jag tror absolut att det är en prisfråga”, säger hon.

Efter att Riksbanken höjde reporäntan till -0,25 procent i fjol, kovände även Stabelo i början av 2019 och höjde till sin tremånadersränta till 1,34 procent.

Mellan februari och mars lånade Stabelo ut för 650 miljoner kronor, en avmattning som enligt Avanza kan ha att göra med att effekterna av räntehöjningen börjar kännas av. 

Läs mer: Avanzas Stabelo kovänder – höjer räntan rejält 

På marknaden finns konkurrenten Hypoteket, som backas av Schibsted, med sin tremånadersränta på 1,28 procent. Di Digital kunde nyligen rapportera att Hypoteket växer och nu har nått en utlånad volym på 3 miljarder kronor. 

Därmed ser priskriget ut att hålla i sig ett tag till. Stabelos grundare Hampus Brodén utesluter inte att bolaget kan komma att sänka sin ränta igen, beroende på hur marknaden ser ut.

”Vi följer marknaden och vill ligga på en nivå som är konkurrenskraftig. Men jag vågar inte ge några prognoser, det kan lätt ändras beroende på reporäntan, konkurrenter och flera faktorer”, säger han.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer