Annons

Avito-grundarnas bästa entreprenörstips

Filip Engelbert och Jonas Nordlander, grundare av Avito.
Filip Engelbert och Jonas Nordlander, grundare av Avito.
Jonas Nordlander och Filip Engelbert har byggt ett av de mest värdefulla bolagen i den svenska internethistorien: Avito. Nu delar de med sig av sina bästa tips till de som vill göra en liknande resa.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I höstas sålde huvudägaren Kinnevik sin andel i den ryska Blocket-kopian Avito till Sydafrikanska Naspers. Affären värderade hela Avito till 22,5 miljarder kronor. Grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert passade också på att sälja av en del av sina aktier till ett värde om 1,4 miljarder kronor.

Läs mer: Avito-ägare bygger Mellanösterns Hemnet

När affärsinkubatorn Sting anordnade eventet Sting Day i Stockholm under torsdagen delade de två Avito-grundarna med sig av sina bästa entreprenörstips. Att de grundade bolaget tillsammans och har lyckats komma överens med varandra ser de som en viktig framgångsfaktor.

Vi går ut och dricker med dem vi anställer

”Vad som gjorde oss framgångsrika? När vi tittat runt på andra bolag som vi investerat i och när vi pratat med investerare så har vi sett en sak: Om man har ett team av två, tre eller till och med fyra grundare som kompletterar varandra så är sannolikheten för att lyckas mycket högre än om det bara är en grundare”, säger Jonas Nordlander.

En annan framgångsstrategi har varit att lyckas anställa rätt personer, och att snabbt göra sig av med fel personer på ett bra sätt. 

”Vi har lagt otroligt mycket tid på att anställa rätt personer. Vi går ut och dricker med dem. Vi testar dem, tar in dem i möten där de verkligen ser vad som går bra och inte går bra i bolaget”, säger Jonas Nordlander och fortsätter:

”Man behöver också skiljas från nära vänner som varit viktiga för bolaget men som inte kan ta nästa steg. Att då skiljas på ett sätt så man kan ta en öl månaden efter är viktigt. Det är en del i vår framgång.”

Läs mer: Avito-grundarna går in i Apotea

En annan del handlar om att ta in kapital. Avito har behövt ta in stora mängder externt kapital för att bygga upp sin verksamhet. Dessutom har duon de senaste åren själva blivit allt mer aktiva som privatinvesterare och lärt sig hur man bör – och inte bör – göra.

När det finns pengar på bordet – ta dem

”Det finns några problem jag ser när bolag reser pengar. Man kan inte komma till en investerare som mig eller Jonas och visa en affärsplan och fråga, ’Ser det här bra ut?’ Man ska inte ta med sina funderingar till investerarna på det sättet”, säger Filip Engelbert.

Att ta in för lite pengar är ett annat misstag som de anser att många entreprenörer begår.

”När du är ute och reser pengar måste det vara tillräckligt för att klara 18 månader och man ska påbörja nästa runda efter 12 månader. En av våra första investerare var Adolf Lundin. Han hade ett väldigt enkelt råd till oss: ’När det finns pengar på bordet – ta dem’”, säger Filip Engelbert.

Läs mer: Northzone gör miljardklipp i Avito

Jonas Nordlander berättar att en viktig strategi för dem när de byggt upp Avito har varit att satsa stort varje gång de testat något nytt.  

”När man nått en punkt när man vet vad man gör och kan mäta det så är det värsta man kan göra att underinvestera. Ett koncept som vi har använt i de länder där vi har etablerat oss är att sätta en stor summa pengar på det. Om man då misslyckas vet man med säkerhet att det inte fungerar och slipper osäkerheten”, säger Jonas Nordlander.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer