Hoppa till innehållet

Avito-miljardärerna ökar ägandet i hälsobolag – aktien rusar

Jonas Nordlander och Filip Engelbert, duon som grundade den ryska Blocketvarianten Avito, ökar ägandet i företagshälsobolaget Aino Health. 

Avitos grundare Jonas Nordlander och Filip Engelbert.
Avitos grundare Jonas Nordlander och Filip Engelbert.Foto: Joey Abrait

Grundarduon har under det tredje kvartalet köpt sammantaget drygt 9 procent av aktierna i Aino Health. Det framgår av ägardatatjänsten Holdings senaste uppdatering.

Aino Health är med sin så kallade SaaS-plattform verksamt inom företagshälsa och arbetsmiljö. 

Läs mer: Anders Borgs fintechbolag siktar på att lansera bolån 

Jonas Nordlander ägde per den 30 september nästan 930.000 aktier i Aino, motsvarande 5,8 procent av det totala antalet aktier. 

Filip Engelberts ägarandel uppgick samtidigt också till 5,8 procent. Han har enligt Holdings sammanställning varit ägare sedan tidigare, med 2,4 procent av aktierna vid halvårsskiftet. 

Bolaget är noterat på First North. 

Jonas Nordlander och Filip Engelberts ökning under det tredje kvartalet summerar till 1.470.588 aktier och det motsvarar exakt Swedbank Roburs tidigare innehav och enligt kvartalsstatistiken äger Swedbank Robur inte fler aktier. 

Läs mer: Upplagt för storbråk om Brilioths ”Avito-bonus” på stämman 

Noterbart är att SEB Enskild i slutet av september mäklade en post motsvarande exakt Avito-grundarnas ökning och Roburs innehav. Den affären gjordes till ett pris om 3:75 kronor och hade alltså ett värde om 5,5 miljoner kronor. 

Jonas Nordlander och Filip Engelbert sålde i olika omgångar sitt innehav i Avito. I början av 2019 sålde duon det kvarvarande innehavet för över 3 miljarder kronor, enligt mediauppgifter. 

Filip Engelbert och Jonas Nordlander är nu andra och tredje största ägare (bortsett från Avanzas och Nordnets pensionsförsäkringslösningar). Duon äger aktier även i bland annat First North-listade belöningssystemsbolaget Awardit. 

Läs mer: Avito-stjärnorna tankar aktier i kursraketen 

Aino Health omsatte 11,5 miljoner kronor under första halvåret. 

Beskedet fick aktien att rusa. Klockan 9.50 hade aktien stigit med 15 procent till 3.91 kronor. Följ kursen här

Uppgången är en revansch för Aino Health som rasat sedan bolaget introducerades på Firsth North i slutet av december 2016. Då handlades aktien till en kurs på cirka 24 kronor. 

I år har dock kursen stigit rejält från en bottennivå kring 2 kronor i början av januari.

(Direkt/Di Digital)

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera